Treba napraviti dubinsku i opštu analizu

Obaveznu vojnu službu mnogi stručnjaci i predstavnici institucija smatraju potrebnom, a ministar odbrane Anton Quni je rekao da bi to moglo postati stvarnost uz međuinstitucionalnu saradnju i koordinaciju sa NATO-om, piše Gazeta Express.

"U pogledu bezbjednosti, bilo bi dobro razmotriti trenutne specifičnosti, međunarodno vojno prisustvo ovdje i neke dokumente na koje treba da se pozovemo kao BSK u fazi tranzicije na osnovu sveobuhvatnog plana. Za međuinstitucionalnu saradnju u smislu da Kosovo postane članica NATO-a postoje neki standardi kojih se moramo pridržavati u vezi sa obaveznom vojnom službom, što je i dio vladinog programa, jer imamo dobra iskustva nekih članica NATO-a koja primjenjuju ovakvu vrstu služenje vojnog roka. Ja sam pripremio jedan tekst o tome i vjerujem da će biti uzet u obzir", rekao je Quni.

Komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga, Rrahman Rama, rekao je za lajmi.net da treba napraviti dubinsku i opštu analizu troškova, infrastrukture i svih drugih elemenata.

Prema Rami, pitanje obaveznog služenja vojnog roka zahtjeva uključivanje unutrašnjih i spoljnih stručnjaka i bliske konsultacije sa NATO-om.

"Trenutno moramo napraviti generalnu analizu, troškove, infrastrukturu, sve elemente i onda odlučiti kakav će biti oblik. Mi smo u toku izgradnje kapaciteta novim zakonom, a pitanje obaveznig služenja vojnog roka zahtjeva analizu sa stranim i domaćim stručnjacima, i uz konsultacije sa zemljama članicama NATO-a, jer nam je NATO cilj", rekao je Rama.

U vezi sa modelima koje Kosovo može slijediti u kreiranju obaveznog služenja vojnog roka, Rama je rekao da postoji mnogo zemalja, ali nije spomenuo nijednu od njih.

"Ne mogu da govorim o konkretnim imenima zemalja, to zavisi od mogućnosti i kapaciteta, ali imamo neke zemlje koje mogu da nam posluže kao primjer, bilo da su članice ili partneri NATO. Ali bez detaljne analize, ne možemo reći nešto više", rekao je Rama.
Stručnjak za bezbjednost i vojna pitanja, Ramadan Qehaja, u vezi sa obaveznom vojnom službom, rekao je da je to dobra ideja, ali da treba obaviti preliminarne pripreme.

 "Što se tiče tog pitanja, podržao sam ideju bivšeg premijera Kurtija i bilo je različitih razgovora o tome da li je to potrebno ili ne. Međutim, generalno, smatram da je to dobra ideja i treba je podržati kao takvu, ali u pogledu obavezne vojne službe trebalo bi obaviti mnogo preliminarnih priprema na nacionalnom nivou i na nižim nivoima, jer nije lako nekome uzeti dijete poslati ga u vojnu službu, a da mu se ne obezbjede adekvatni uslovi, jer je to vrlo ozbiljno pitanje", naglasio je Qehaja.

Qehaja naglasio je da su pokušaji Srbije da nanese štetu Kosovu dodatni razlog za izgradnju samoodbrambenih sposobnosti.

Prema njegovim riječima, u garnizonima u kojima će se izvoditi vježbe, treba razmatrati i trajanje vojne službe i druga pitanja, potrebno je izvršiti preliminarne analize i pripreme.

"Na osnovu okruženja u kojoj se nalazimo u odnosu na Srbiju i stalnih pokušaja srpskih režima da štete Kosovu, otimaju dio ili cijelu teritoriju, sada moramo razmišljati o samoodbrani, potrebno je preduzeti adekvatne mjere u skadu sa situacijom na terenu, tako da ja podržavam ovo kao ideju, ali treba uraditi prethodne pripreme po garnizonima gdje će biti obavljena vojna obuka, na tri ili šest mjeseci, u zavisnosti od ekonomskih i finansijskih mogućnosti naše zemlje, s toga ovaj posao nije nimalo lak", rekao je Qehaja.

 Na kraju, Qehaja je rekao da finansijski i ekonomski aspekt takođe treba uzeti u obzir. Prema njegovim riječima, taj projekat se ne smije zaustaviti ako se jednom krene.

"Finansijsko i ekonomsko pitanje je jako važno, jer to određuje naše mogućnosti o broju angažovanih ljudi, a drugo pitanje se odnosi na geostratešku koordinaciju sa NATO, ali nam je potrebna i materijalna pomoć ekonomski jakih država samo za odbrambena pitanja, tek onda mi možemo da pristupimo ovom planu. Međutim ako se ne obave potrebne pripreme i ako ne obezbjedimo odgovarajuća sredstva ne smemo se ni usuditi krenuti sa realizacijom ovog plana, jer u suprotnom mogli bi da ga ostavimo na pola puta što bi bilo jako loše. Ideja je dobra i veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti od sada bi trebao raditi nešto u tom pravcu, a kao što je rekao ministar odbrane, ovo pitanje trebalo da bude razmatrano kao odbrambena strategija”, rekao je na kraju Qehaja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express