Nastava će trajati dvije nedelje

Više od 50.000 učenika osnovnih i srednjih škola vratilo se u školu prije nekoliko dana, kako bi se pripremili za završni ispit i maturu, uprkos činjenici da se posljednjih dana povećao broj zaraženih koronavirusom, objavila je Gazeta Express.

Predstavnici škola i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija rekli su za Radio Slobodna Evropa da su već preduzeli sve mjere da se spriječi oboljevanje učenika od kovida-19.

U osnovnoj školi "Faik Konica" u Prištini učenici su opremljeni rukavicama i maskama koje štite cijelo lice. Tunel za dezinfekciju već je postavljen na ulazu u školu.

Direktor ove škole Jehona Oruqi rekla je da u toj školi od 8. juna nastavu pohađa 130 učenika devetih razreda i da će nastava trajati dvije nedelje.

"U našoj školi imamo pet odjeljenja devetog razreda i oni su podjeljeni u grupe od po 13 učenika. Učenici su podjeljeni u deset učionica. Oni su takođe raspoređeni po danima. Ukupno ima 130 učenika, ali danas je bilo samo 65 učenika. Dakle, efektivna nastava traje samo 5 dana a još pet dana učiće putem internet”, rekla je ona.

Najčešće korištena aplikacija za nastavu na daljinu ostaje „Zoom“, gdje više od dvije osobe mogu komunicirati putem audio i video zapisa. Ova aplikacija se koristi u mnogim zemljama svijeta za učenje na daljinu.

Oko 25 hiljada 400 učenika devetih razreda radiće završni test na Kosovu, dok će 25 hiljada 800 učenika raditi maturski test, rekla je Besa Bitiqi, portparolka Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija.

Nastavak nastave je obavljen u skladu sa mjerama predviđenim od strane Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Renea Munishi, učenica devetog razreda koja pohađa osnovnu školu "Ismail Qemajli" u Prištini, rekla je za Radio Slobodna Evropa da, iako se plaši virusa, u školi se osjeća bezbjedno, jer se poštuje distanca i svi imaju maske i rukavice.

"Vratila sam se u školu jer sam u devetom razredu i moram se pripremiti za završni test. Ja ću pohađati devet predmeta obuhvaćenih testom, a nastava će trajati dvije nedelje", rekla je ona.

U ovoj školi djeca su podjeljena u male grupe u svakom razredu da biti fizičke distance.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija kaže da nastava nije započela u opštini Mališevo i Junik, jer je rečeno da tamo nisu obavljene sve potrebne pripremei da će početi ove nedjelje.

Vlada Kosova zatvorila je sve škole u martu kada su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express