Politički analitičar

Politički analitičar Belul Beqaj izjavio je u utorak uveče da je pitanje podjele teritorije duboko ukorijenjeno i da bi poslanici u Skupštini Kosova, za koje je rekao da nemaju moral, glasali za podjelu Kosova, prenosi Koha.

“Pitanje podjele teritorije je duboko ukorijenjeno. Nije mrtvo. Imali smo gorka iskustva sa našim poslanicima. Čak i ono što se desilo sa prijedlogom za nepovjerenje (vladi) pokazuje da nemaju moral”, rekao je Beqaj.

Gostujući u emisiji "Desku“ na KTV Beqaj je na pitanje, da li će poslanici glasati za podjelu Kosova, odgovorio potvrdno.

“Čak i za podjelu Kosova, posebno sada kada je parlament siromašniji nego što je bio prije obaranja Kurtijeve vlade”, rekao je Beqaj.

Vučićev plan

Beqaj je u emisiji “Desku” na KTV rekao da eventualnom podjelom Kosova predsjednik Srbije Aleksandar Vučić cilja raspuštanje države Kosovo jer bi se ostatak pridružio Albaniji.

Prema njegovim riječima, teritorijalna razmjena je opasan presedan, spomenuvši izjavu Milorada Dodika koji je rekao da na proljeće sljedeće godine neće biti Bosne i Hercegovine.

“Ako se zadire u pitanje granica i postavi presedan, to je pitanje koje će uticati na interese u regionu. Dodik je prije dva mjeseca rekao, "Bosna i Hercegovina neće postojati na proljeće sljedeće godine", to je upozorenje, pratim izjave koje nose poruke o mogućim promjenama teritorija, što znači i mogućnost ujedinjenja Republike Srpske sa Srbijom. Naravno, Makedonija i Albanci su u drugom položaju. Ovo je vrlo opasan presedan koji može poslati dalje poruke”, rekao je Beqaj.

Prema njegovim riječima, Vučić nikada neće priznati Kosovo, ali raspadom države Kosovo otvara se mogućnost nacionalnog ujedinjenja sa Albanijom.

“Moja ideja koju sam izneo ranije povezana je sa činjenicom da ako se Kosovo podjeli i Vučić žrtvuje 50.000 Srba u Mitrovici, mi  moramo da razmislimo o tome da li imamo razloga da postojimo kao nezavisna država. Vučić konstantno govori da "nikada, nikada neće priznati Kosovo". Sa činjenicom o podjeli Kosova, on sklapa savez s Albancima i kaže da su „dva glavna naroda na Balkanu Albanci i Srbi i moramo praviti kompromise“. Dakle, to znači raspuštanje države Kosovo i otvaranje mogućnosti nacionalnog ujedinjenja”, rekao je Beqaj.

Beqaj je rekao da podrška snažne države poput Sjedinjenih Država nije dovoljna za postizanje efikasnog i održivog sporazuma između Kosova i Srbije.

Prema njemu, sporazum treba da sadrži pravdu i one koji bi je trebalo da je sprovedu.

Rekao je da je pogrešno očekivati postizanje sporazuma do septembra. On je postizanje sporazuma nazvao veoma složenim.

Nerealni Grenell

“Mislim da je problem povezan sa nerealnom percepcijom Grenellovog pristupa i pretpostavkom Trumpove administracije da je uz podršku moćne države dovoljno imati epilog koji ova država traži”, rekao je Beqaj.

To ne osporava moć države poput Sjedinjenih Država, niti podršku i pomoć koju smo dobili. Problem je što pitanje moći do sada nije dalo rezultata u spoljnoj politici u pogledu Trumpove administracije, dodao je on.

“Svjedoci smo situacije u Siriji, Iraku i Avganistanu. Ova administracija je pokušala da postigne brze dogovore, ali nije vodila računa o posljediciama koje to povlači. Ako se moć ne transformiše u pravdu i pravda ne postane dio ubjeđenja onih koji sprovode sporazum, nikakav sporazum se nikad ne može ostvariti”, rekao je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore