Novom uredbom otvoren put rekordnom broju

Vlada premijera Avdullaha Hotija može da zaposli rekordan broj političkih savjetnika. Izvršni direktori, zamjenici premijera i ministri mogu da angažuju ukupno 245 savjetnika, piše Koha.

Na osnovu Uredbe o oblastima administrativne odgovornosti, koju je vlada donijela proteklog vikenda, kabineti premijera mogu imenovati do 15 političkih savjetnika, kao i po jednog za svaku od zajednica - srpsku, bošnjačku, tursku, romsku, aškalijsku, egipatsku, goransku, crnogorsku i hrvatsku. Pored njih, šef vlade može imenovati 10 spoljnopolitičkih savjetnika. Dakle, broj savjetnika koje prvi čovek vlade može zaposliti je 34.
Na osnovu broja savjetnika angažovanih Uredbom i broja članova vladinog Kabineta, prethodna vlada na čelu sa Albinom Kurtijem mogla je da angažuje do 119 savjetnika, a Haradinajeva do 206, navodi Koha.
List podsjeća da se nova vlada sastoji od 20 članova. Pored premijera, nju čine još četiri potpredsjednika vlade, od kojih je jedan na čelu ministarstva, kao i 15 ministara.
U Uredbi postoje dva člana koja govore o broju odbornika - kroz jedan je određen broj političkih, a kroz drugi broj stranih odbornika.
Prva kategorija ostvaruje redovnu platu iz budžeta i ima pravo na listu troškova koji se pokrivaju iz državnog budžeta, uključujući plate, putne troškove unutar i van Kosova, troškove smještaja tokom posjeta u inostranstvu, reprezentativne troškove, troškove ručka, i još mnogo toga. Stranim savjetnicima isplaćuju se samo troškovi putovanja u inostranstvo.