Sredstva devalvirana zbog produženja primjene

Više od 20.000 radnika još nije dobilo 170 eura pomoći predviđene fiskalnim paketom za hitne slučajeve za mart, a radnici nisu isplaćeni ni za april. Preko 196.000 zaposlenih prijavilo se za nadoknadu plata, piše Koha.

Do odlaganja, prema riječima savjetnika u Ministarstvu finansija Lulzima Krasniqija, došlo je zbog velikog obima posla u verifikacionoj komisiji. Rekao je da će revizijom budžeta, koja se očekuje ove ili početkom naredne sedmice, biti izdvojeno dovoljno sredstava za realizaciju paketa u celini.
"Biće obezbjeđeno dovoljno sredstava u odgovarajućim budžetskim linijama. Vjerujem da će se priprema izvršiti ove nedjelje, najkasnije početkom slijedeće nedjelje i paket će biti u potpunosti implementiran ", rekao je Krasniqi.
Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi navodi da su sredstva za hitan paket devalvirana zbog produženja primjene.
U međuvremenu, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Jusuf Azemi rekao je da će, ukoliko se isplate radnicima ne izvrše, doći do protesta.
Bivši ministar finansija Besnik Bislimi ističe da su kašnjenja u sprovođenju paketa delimično posljedica pogrešnih obračuna i da su neke kompanije zahtjevale nadoknadu iako nisu ispunile svoje obaveze prema zaposlenima.
"Međutim, većina njih je sredstva dobila tokom prvog mjeseca i sada su morali da ih dobiju i za drugi mjesec", rekao je Bislimi.
U nedostatku finansijskih sredstava neke mjere iz hitnog fiskalnog paketa koje je odobrila bivša vlada Albina Kurtija nisu sprovedene, navodi Koha.