Srbija nikada nije odustala

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji ocjenjuju da bi scenarij podjele Kosova bio opasan presedan za cijelu Evropu.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je Evropsku uniju da učini sve kako bi bila spriječena podjela Kosova, ocijenivši da bi takav scenarij bio opasan presedan za cijelu Evropu, prenosi agencija Beta.
U saopćenju Helsinškog odbora navodi se da Srbija "nikada nije odustala od ideje podele Kosova" i dodaje da tu ideju podržava i Rusija, kao i dio kosovske političke elite, dok je stav Sjedinjenih Američkih Država nejasan.
"Ideju o podeli Kosova trebalo bi na svim nivoima označiti neprihvatljivom, na forumima EU i na nivou pojedinih evropskih vlada. Podela je pretnja stabilnosti i miru Zapadnog Balkana i bila bi opasan presedan za celu Evropu. Aktivna uloga EU u sledećoj fazi procesa konsolidacije od presudnog je značaja za osiguravanje mira i stabilnosti", navodi se u saopćenju.
Iz Helsinškog odbora pozivaju EU na ponovno pokretanje i olakšavanje pregovora između Srbije i Kosova unutar izvornog dijaloškog okvira iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

Elita za podjelu

Dodaju da se treba fokusirati na potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova te priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova unutar postojećih granica.
"Svi napori ka podeli se moraju odlučno odbiti. Evropska unija bi takođe trebala nadgledati provođenje postojećeg Briselskog sporazuma i uslovljavati podršku Srbiji", ocjenjuje se u saopćenju.
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji vjeruje da će se EU čvrsto držati svojih vrijednosti i načela, koji su prijeko potrebni za izgradnju demokratije, mira i stabilnosti u regiji.
U saopćenju se navodi i to da je i dio kosovske elite zainteresiran za podjelu Kosova, dok se široka javnost i znatan dio političkog spektra na Kosovu protivi tome.