Pandemija koronavirusa

Prema posljednjim podacima Nacinanalnog instituta za javno zdravlje Kosova, potvrđeno je 29 novih slučajeva koronavirusa, čime je broj zaraženih porastao na 1.263, dok su 22 pacijenata izliječena. Od posljedica koronavirusa na Kosovu je do sada preminulo 31 lice. Na Sjeveru Kosova u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih, što je 11 dan zaredom bez novovoboljelih.

Specijalista za zarazne bolesti Valbon Krasniqi je rekao da je broj novozaraženih u posljednjih nekoliko dana u porastu.

"Na Klinici za Infektivne bolesti nalaze se 23 pacijenta sa koronavirusom, od kojih je 15 u stabilnom stanju, pet je na terapiji kiseonikom, dok se troje u teškom stanju nalazi na intenzivnoj njezi. Apelujem na građane da nastave da se pridržavaju propisanih mjera preduzetih protiv širenja virusa Kovida-19, da ne napuštaju svoje domove bez maski i izbjegavaju okupljanja”, istakao je Krasniqi.

Mikrobiolog Lul Raka kaže da je trenutna epidemiološka situacija pod kontrolom i da nema mjesta panici. Raka navodi da Kosovo mora biti spremno za drugi talas koronavirusa i ističe da je zbog ukidanja mjera očekivan i veći broj novozaraženih.

"Većina je imala blage simptome i nije im potrebna hospitalizacija. Riječ je o slučajevima kontakta. Postoji rizik da uz veći broj zaraženih raste broj hospitalizovanih slučajeva. Ukoliko se to dogodi, treba razmotriti mogućnost vraćanja nekih mjera, jer, svakako, nepridržavanje mjera može biti opasno", rekao je Raka.

Direktor Doma zdravlja u Gračanici dr Mirijana Dimitrijević ističe da je virus i dalje prisutan, ali ne u tolikoj mjeri kao prethodna tri mjeseca, a lijepo vreme povoljno utiče na njegovo slabljenje.

“Što se daljeg širenja virusa tiče, znamo da su djeca krenula u vrtić, krenuli su pregledi za upis djece u predškolsko I u prvi razred i već sada imamo više kontakata i situacija je sada nešto drugačija. Sada na svaki način treba da vodimo računa o fizičkoj distance i da da se pridržavamo svih mjera opreza, koliko je to moguće, da nosimo zaštitne maske kada smo u većoj grupi, u čekaonici, vidimo da su svuda veliki redovi, ispred banaka i drugih institucija i u takvim situacijama treba da budemo odgovorni, da držimo distancu, i ono što je najbitnije, da održavamo higijenu”.

O trenutnom funkcionisanju Doma zdravlja Mirijana Dimitrijević kaže:

“Trudimo se da svim roditeljima omogućimo da u što kraćem periodu završe sve preglede koji su potrebni kako bi se dijete upisalo u predškolsko ili u prvi razred. To se može odraditi ovdje, kod nas, a u posljednje vrijeme nam se javljaju roditelji kada dijete treba da se vrati u vrtić jer je neophodan pregled pedijatra. Molim roditelje za malo strpljenja jer svakom djetetu treba odraditi bris da bi moglo da se vrati u vrtić”, zaključila je Mirijana Dimitrijević.

A da li mještani Gračanice strepe od novog talasa korona virusa.

“Sve mjere predostrožnosti moraju da se poštuju i, naravno, plašim se novog talasa, ako do njega dođe”.

“Ne plašim se jer mislim da neće doći do novog talasa virusa”.

“Sad smo sve naučili, kako treba da se čuvamo i ponašamo, i mislim da nema ništa od toga”.

“Treba da se čuvamo i treba da se plašimo jer kako je bilo do sada opasno, ne bi valjalo da se isto ponovi”.

“Glavni talas i ono najgore stanje je prošlo, a za dalje - vidjećemo …kako bude”.

Na sjeveru Kosova u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj koronavirusa, što je 11 dana zaredom bez novozaraženih. Ukupan broj oboljelih je 118, izliječeno je 106 pacijenata, a preminulo je 10.  Na liječenju u Kliničko-bolničkom centru u Sjevernoj Mitrovici nalazi se jedan pacijent, a u Kliničkom centru Kragujevac još jedan.

Bojan Tomić, RTK2