Istraživanje

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja koje je objavila agencije Piper 15,92 odsto anketiranih zadovoljno je formiranjem nove vlade, dok se više od polovine učesnika, 62,45 odsto izjasnilo da je razočarano tim epilogom, prenosi Telegrafi.

Pored toga, istraživanje je pokazalo da formiranje vlade Avdullaha Hotija za 66,75 odsto anketiranih predstavlja nepoštovanje volje građana.
Istraživačka kompanija Piper sprovela je, navodi se, anketu putem slučajnog uzorka sa oko 1140 ljudi širom Kosova, a takođe, prema podacima, učesnici smatraju da budućnost vlade "nije dobra" i da ona neće doneti rezultate.
Osim malog broja njih, 6,95 odsto  koji su optimistični da će vlada Hotija ispuniti mandat, 69,39 odsto smatra drugačije, dodaje se u tekstu.
Dodaje se da anketirani u 42,44 odsto slučajeva smatraju da će se nivo korupcije povećati.
Što se tuče eventialnog sporazuma Beograda i Prištine 29,73 odsto ispitanih smatra da neće biti postignut tokom mandata Avdullaha Hotija, dok 14,34 odsto procenjuje da će takav sporazum biti postignut, ali neće biti sproveden.
"Pored toga, 13,02 odsto procenjuje da će sporazum biti postignut i primenjen. Međutim, jedna trećina od njih smatra da taj sporazum neće biti koristan za Kosovo", dodaje se.
Izostanak imenovanja funkcionerke LDK Vjose Osmanija na bilo koju poziciju u kabinetu ministara ocenjeno je kao neprihvatljivo za gotovo polovinu učesnika, 46,53 odsto, dok 32,98 odsto procenjuje da će predsednik Hashim Thaçi imati drugi mandat zahvaljujući vladi Hotija, dok 30,08 odsto ne misli tako.
Peticiju Samoopredeljenja za raspisivanje izbora, prema toj anketi, podržava 58.05 odsto.