Analitičar i univerzitetski profesor

Analitičar i univerzitetski profesor Rahman Paqarizi izjavio je sinoć da vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti ima neku vrstu opsednutosti predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, prenosi Klan Kosova.

Paqarizi je u emisji "Rubikon" na televiziji Klan Kosova istakao da je na Kosovu vlada imala ozbiljan problem, a to je opsesija predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem.

"Kurti je opsjednut Thaçijem, a veliki raskol sa LDK se dogodio kada je Thaçi isprovocirao situaciju sa proglašavanjem vanrednog stanja", ocjenio je Paqarizi.

Poručio je i da se ne može kriviti Kurtijeva vlada za učinak u 100 dana rada, jer je morala da se bavi upravljanjem krize u zdravstvu.

"Generalno je teško razgovarati o 100 dana, jer nisu normalne okolnosti. Ne možemo govoriti o uspjesima, ali, ovu Vladu Kosova ne možemo kriviti ni za neuspjehe, jer je formirana oko mjesec dana prije izbijanja zdravstvene krize na Kosovu i funkcionisala je ne samo kao razriješena, već i kao vanredna nacionalna vlada", istakao je on.

Prema njegovim riječima, Kurtijeva vlada je morala da se bavi upravljanjem zdravstvenom krizom dok je bila pod političkim pritiskom, kako u odnosu na svog koalicionog partnera LDK, tako i na međunarodnom nivou.

"Nažalost, sa LDK nije uspjela da usaglasi djelovanje kako bi vratila dobru sliku Kosova na međunarodnoj sceni. Ovo je neuspjeh za koji vlada može da se okrivi. Zbog okolnosti u kojima je vlada djelovala, bilo je mnoštvo problema sa kojima se suočila, zbog čega ne bi bilo korektno da hvalimo Kurtija kao što on hvali sebe ili ga vređati kao što ga danas vređa opozicija", zaključio je Paqarizi.  

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova