Iz toga proizlazi da je vlada bila uspješna

Upravljanje pandemijom izazvanom koronavirusom i pokretanje borbe protiv korupcije, glavne su karakteristike vlade koju vodi lider Samoopredjeljenja Albin Kurti, piše Koha.

Kako navodi ovaj list, vlada je u "punom" mandatu bila tek nešto više od 50 dana, da bi nastavila rad u tehničkom mandatu.

Analitičar Ramush Tahiri rekao je da Kurtijeva vlada "nije bila u stanju da predstavi čitav svoj rad", ali da, međutim postoje neki aspekti na osnovu kojih se njen rad može dobro ocjeniti.

"Upravljanje pandemijom je bilo veoma dobro, ova vlada ima uspjeha za relativno male posljedice pandemije. Kosovo je imalo vrlo dobru saradnju vlade i svih građana. U najvećem dijelu su mjere, koje su većinom bile dobre, poštovane", kazao je Tahiri.

Prema riječima analitičara Krenara Shale, prenosi Koha, u kratkom periodu Kurtijeve vladavine borba protiv korupcije je stavljena u prvi plan.

"Vlada je srušena upravo zbog straha od borbe protiv korupcije. Iz same činjenice da je taj strah postojao, proizlazi da je vlada bila uspješna. Možemo izdvojiti otpuštanje u nekim državnim sektorima, međutim, prerano je za procjenu, jer to ne mora nužno da znači i da su problemi riješeni. Ali mislim da se pozitivna stvar dogodila tim otpuštanjima, jer znamo da smo u ovih 12 godina gotovo svakodnevno živjeli sa skandalima i korupcijom", rekao je Shala.

Što se tiče optužbi da je bila "antiamerička", Shala kaže da to nije video u vladi aktuelnog premijera Kurtija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore