Pohvalili trenutni tok procesa

Visoki službenici Ministarstva obrazovanja i Opštine Prizren u ponedjeljak su pohvalili trenutni tok procesa učenja na daljinu, kako na turskom tako i na bosanskom jeziku, nakon posjete nadležnim nastavnicima u osnovnoj školi "Emin Duraku".

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka u pratnji direktorice obrazovanja Xhemile Thaçi-Vezgishi i zamjenika ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju Enisa Kervana posjetili su u ponedjeljak školu "Emin Duraku" da bi izbliza vidjeli rad nastavnika u toku procesa pružanje online učenja na bosanskom i turskom jeziku.

Kryetari i Prizrenit, Mytaher Haskuka, i shoqëruar nga drejtoresha e Arsimit, Xhemile Thaçi- Vezgishi dhe zv/ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Enis Kervan, të hënën vizituan shkollën "Emin Duraku" për të parë nga afër punën e mësimdhënësve gjatë procesit të ofrimit të mësimit online në gjuhën boshnjake dhe turke.

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka najavio je da je saradnja MONT-a i opštinskog Direktorijata obrazovanja omogućila razvoj učenja na daljinu na jezicima dvije zajednice u školi "Emin Duraku" u Prizrenu.

Prema njegovim riječima, od 30. marta učenje na daljinu na ova dva jezika se neprekidno odvija.

"Ovo je dobar primjer kako treba da imamo saradnju između centralnih i lokalnih institucija", rekao je Haskuka.

Zamjenik ministra obrazovanja Enis Kervan naglasio je da je opštna Prizren omogućila realizaciju snimanja u ovoj školi, za nastavne jedinice na turskom i bosanskom jeziku.

"Do sada je snimljeno preko 600 nastavnih jedinica na turskom i preko 400 na bosanskom jeziku. Snimanje će uskoro biti završeno", izjavio je Kervan.

Prema njegovim riječima, u trenutnim uslovima pandemije COVID-19 važno je bilo da djeca budu aktivna i da izvještaji Direktorijata pokazuju da postoji interes učenika da pohađaju učenje na daljinu.

Direktorica Direktorijata obrazovanja Xhemile Thaçi-Vezgishi rekla je da nakon uputstava upućenih direktorima škola o tome kako na daljinu pohađati nastavu, kako bi učenici bili aktivni, proces pružanja online učenja prati 90% učenika, dok u suradnji s MONT-om razmatramo mogućnosti da ostali postotak ima pristup ovom procesu.