Dvoje je na hroničnoj hemodijalizi

Na Klinici za zarazne bolesti u Prištini trenutno se liječi 36 pacijenata sa kovid-19, od kojih je troje na intenzivnoj nezi, u vrlo teškom stanju, prenosi Kosova Press.

Specijalista za zarazne bolesti Sali Ahmeti rekao je za Kosova Press da su od troje ljudi koji su u teškom stanju, njih dvoje takođe na hroničnoj hemodijalizi.

„Danas imamo 36 hospitalizovanih pacijenata, od kojih je četvero na kiseoničkoj terapiji sa ozbiljnim stanjem, ali još stabilno. Troje pacijenata su na intenzivnoj njezi, oni su u vrlo teškom stanju, njih dvoje su takođe na hroničnoj hemodijalizi, njihovo stanje i dalje ostaje ozbiljno", rekao je on.

Ahmeti je izjavio da su danas puštene dvije osobe koje su izlečene od virusa kovid-19, dok još dvoje čeka rezultate.

Što se tiče zdravstvenog osoblja, rekao je da nema novih slučajeva zaraze.

S obzirom na to da je posljednjih dana došlo do manjeg broja novih slučajeva, on naglašava da je vrijeme za malo opuštanja, ali da kaže da moramo i dalje poštovati mjere.

„Malo je opuštenija situacija, ali to ne znači da treba povećati pažnju i paziti na do sada preporučene mjere. Sada moramo biti izuzetno oprezni da ne izgubimo strpljenje do kraja, preventivne mjere se moraju poštovati kao i ranije", rekao je Ahmeti.

Na Kosovu je do sada zabilježen 851 slučaj sa koronavirusom, od kojih je 381 izliječen, a 25 osoba je preminulo od posljedica infekcije koronavirusom.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press