Vršilac dužnosti premijera Kosova

Vršilac dužnosti premijera Albin Kurti pozvao je poslanike u Skupštini Kosova da se ostave političkih i stranačkih kalkulacija i preduzmu odgovarajuće korake u korist građana u vremenu pandemije.

Opstrukcija rada parlamenta od strane ovih poslanika, značajno je ometala rad vlade i Ministarstva zdravlja i na taj način ugrozila život i zdravlje građana, napisao je Kurti ja svojoj Facebook stranici.

"Vlada pozdravlja zaključak Suda da skupština do sada nije uspostavila potrebnu zakonsku osnovu za preduzimanje drugih potrebnih mjera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kovid-19. To je direktno posljedica odbijanja poslanika našeg koalicionog partnera i opozicionih stranaka da nastave sa procedurom zakona koji je u vezi s tim pitanjem predložila predsjednica Skupštine“, napisao je Kurti.

On podsjeća da je 14. aprila Ministarstvo zdravlja donelo 38 rješenja o sprečavanju, kontoli i iskorenjivanju zarazne bolesti kovid-19 u svim opštinama na Kosovu.

„Nakon pregleda nekih od tih odluka, Ustavni sud je utvrdio da su sva ograničenja slobode kretanja koja je donelo Ministarstvo zdravlja, barem suštinski, bili u potpunosti u skladu sa ustavom, uključujući i zabranu kretanja više od dozvoljenih 90 minuta. Ova ograničenja, iako izazov za sve nas, neophodna su da bi se obezbjedilo drastično smanjenje broja aktivnih slučajeva kovid-19.

Presudom suda sada imamo vjerodostojnu i konačnu potvrdu da mjere nisu bile neophodne samo zbog zdravstva, već su u potpunosti opravdane u pogledu ustava“, napisao je dalje Kurti.

Prema njegovim riječima, uz tu potvrdu sud je dao i dva korisna pojašnjenja.

„Sud je utvrdio da ranija odluka Ministarstva zdravlja nije trebalo da koristi frazu ’karantinska zona’ da bi označila zabranu ulaska i izlaska iz opštine Prizren. Sud je zabranu ulaska i izlaska iz te opštine smatrao u potpunosti u skladu sa ustavom. Sud je utvrdio da novčana kazna za fizička i pravna lica zbog kršenja mjera za sprečavanje zaraznih bolesti ne može da se izvrši bez da se zasniva na zakonu donetom u skupštini ili po uredbi Skupštine opštine.

Zapravo, upravo iz tog razloga, šema novčanih kazni predviđenih odlukama Ministarstva kopirana je i prenesena direktno iz člana 53 Zakona o prevenciji i kontroli neželjenih bolesti. Da bi sud mogao bolje da razume ovu pravnu osnovu, možda bi bilo potrebno da odluke ministarstva navedu ovu odredbu direktno u spornoj tački odluke, a ne samo u uvodnom djelu, kao što je to uobičajena praksa“, rekao je Kurti.

Kaže da će ta tehničko-jezička objašnjenja vlada uzeti u obzir prilikom donošenja budućih odluka, ne samo u kontekstu borbe protiv kovid-19, već i u drugim oblastima.

Izvor: Kosovo Online