Savjetnik predsjednika Kosova

Politički savjetnik predsjednika Kosova Hashima Thaçija, Adil Bahramaj rekao je da je vršilac dužnosti premijera Albin Kurti pretio Ustavnom sudu.

Prema njegovim riječima, "to se ne smije desiti u demokratskoj državi, i da Kurti sa takvim pristupom pokazuje da kao krajnji autoritet priznaje samo sebe".

"Ustavni sud je konačna instanca na Kosovu za tumačenje ustava i usklađenost zakona sa Ustavom. On je nezavisan u obavljanju svojih odgovornosti. Ali, prije 9 dana, Albin Kurti, kao vršilac dužnosti premijera, dao je sebi pravo da sudi Ustavnom sudu!

Uprkos slaganju ili neslaganju sa njegovim odlukama, Ustavnom sudu se poštuje autoritet i nezavisnost. Ipak, kao vršilac dužnosti premijera, on ga je zvanično nazvao neprofesionalnim i pristrasnim. Obavještenja Ustavnog suda je ocjenio kao nezakonita i kao pritisak na vladu.

U ovoj zvaničnoj "bilješci", Kurti je optužio Ustavni Sud da za privilegovanje podnosilaca zahtjeva. I ne samo to, krajnjem autoritetu pravnog tumačenja na Kosovu, kome svaka institucija i ne komentariše odluke, već ih jednostavno sprovodi, Albin Kurti kao vršilac dužnosti premijera je pretio!

To se ne smije desiti u demokratskoj državi, ali Kurti sa ovim pristupom pokazuje da je sve kao krajnji autoritet priznaje samo sebe!", kazao je Bahramaj.