PRIVREMENA MJERA

„Očekujem da Ustavni sud tokom dana ili rano sljedeće nedjelje donese privremenu mjeru, kojom će biti onemogućeno Skupštini da donosi bilo kakve odluke o novoj vladi, do donošenja odluke o zahtjevu Samopredjeljenja (LVV) vezano za ocjenu ustavnosti dekreta predsjednika Kosova, kojim je Avdullah Hoti imenovan za novog mandatara vlade Kosova“, navodi za KoSSev advokat Kushtrim Palushi.

Uoči sutrašnje sjednice skupštine na kojoj će se, na zahtjev LDK, glasati o novoj vladi Kosova, na Kosovu se vodi debata o ustavnosti čina predsjednika Thaçija, da umjesto LVV, partiji sa najvećim brojem glasova na posljednjim izborima, mandat za formiranje nove vlade ipak ustupi LDK.

Predsjednik Hashim Thaçi, na ovaj potez se odlučio juče, nakon više poziva LVV da nakon izglasavanja nepovjerenja koalicionoj vladi sa LDK, predloži novog mandatara, što ova partija nije učinila, pozivajući se na krizu javnog zdravlja nastalu usled pandemije COVID-19. Odmah po dodjeljivanju mandata LDK, LVV se obratio Ustavnom sudu Kosova, tražeći tumačenje ustavnosti ove odluke.

„U slučaju da Ustavni sud prihvati zahtjev LVV, Skupština neće moći da glasa o novoj vladi dok se Ustavni sud ne izjasni o tom zahtjevu. S druge strane, ukoliko sud odbije zahtjev LVV, sednica o novoj vladi može biti održana“, navodi Palushi za KoSSev.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj će LDK zatražiti podršku za formiranje vlade sa AAK, AKR, NISMA, Srpskom listom i drugim manjinskim partijama, zakazana je za sutra u 13 časova. Ukoliko se sjednica održi bez izjašnjavanja Ustavnog suda, odluke skupštine donete na toj sjednici, mogu biti poništene, dalje objašnjava Palushi.

„Kao i kada je 2014. Skupština odabrala Isu Mustafu za predsjednika Skupštine, a PDK poslao slučaj Ustavnom sudu nakon glasanja u Skupštini. Tada je Ustavni sud u roku od 5 dana doneo odluku, kojom je suspendovana ta odluka o imenovanju predsjedavajućeg, a Skupštini je dalje naređeno da ne donosi bilo kakve odluke dok sud ne odluči o ustavnosti“, rekao je Palushi.

Ustavni sud, danas je, uprkos tome što je neradan dan, do 12 časova primao komentare na zahtjev LVV, a činjenicu da je predsjednik, Hashim Thaçi, dodjelio mandat LDK juče nakon radnog vremena, dio kosovske javnosti je protumačio kao pokušaj da se iskoristi neradan dan i vikend, kako bi se Samoopredjeljenje spriječilo da preda zahtjev sudu pre održavanja sjednice.

Pored Ustavnog suda, LVV je najavilo da će se obratiti i Venecijanskoj komisiji.