BEZ ZLOUPOTREBA

Nekoliko poslanika Evropskog parlamenta uputilo je pismo kosovskim političarima pozivajući ih da ne zloupotrebljavaju situaciju sa pandemijom koronavirusa za političke manevre, jer na taj način nanose veliku štetu ugledu Kosova i putu ka demokratiji i slobodi, prenosi Gazeta Express.

"Potpisnici ovog pisma pozivaju sve aktere uključene u kosovsku politiku da ostanu mirni i oprezni. Trenutna situacija nosi visoki rizik od eskalacije. Vlada Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova svrgnuta je prijedlogom u skupštinskoj redovnoj proceduri. Međutim, brzo formiranje nove vlade usred pandemije prijeti budućnosti još uvijek krhkih institucija", naveli su poslanici u pismu.

Istakli su da je povjerenje u političke lidere, tokom pokušaja formiranja nove vlade, značajno opalo na Kosovu i u inostranstvu.

"Svako formiranje nove vlade mora biti izvršeno u skladu sa Ustavom Kosova i imati legitimitet podrškom većine koja je izabrana na demokratskim izborima", ističe se u pismu.

Poslanici Evropskog parlamenta osvrnuli su se i na dijalog između Srbije i Kosova, ali i na ratne zločine, čiji počinioci još uvijek nisu procesuirani.

"Podržavamo jednake uslove za dijalog i konsolidaciju odnosa između Kosova i Srbije. Međutim, modeliteti ovog procesa ne bi trebalo da dovedu do opšte amnestije za počinjene ratne zločine i još uvijek nisu procesuirani“, poručili su EU poslanici.

Oni su pozvali su političke lidere da se uzdrže od bilo kakvog brzog sporazuma između Srbije i Kosova, jer bi to, kako su naveli, destabilizovalo region, posebno u slučaju ukoliko bi u ponudi bila etnička podjela između aktera dijaloga.

"Takav sporazum mora imati podršku naroda i ojačati zakon demokratije izvan etničkih granica", naglašava se u pismu.

Sa preporukom da se poštuju principi demokratije, kako bi se pronašlo političko rješenje, EU poslanici su izrazili vjeru u moć institucija i Ustavnog suda da se pridržavaju ovih principa.

"Inače, nema drugog načina da se razjasni volja ljudi za novim izborima po okončanju pandemije. Samo vlada sa demokratskim legitimitetom može izvući Kosovo iz ove političke krize", navodi se u pismu evropskih parlamentaraca.

Oni su takođe apelovali na građane da ne protestuju i ne reaguju na ulicama, dodajući da kosovsko rukovodstvo treba da bude svijesno da "budućnost Kosova leži u evropskom partnerstvu i borbi protiv korupcije i promociji dobrog", prenosi Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express