Molimo vas, ostanite kući...

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova zamolio je građane da ne održvaju sastanke, proslave i druženja, jer preti opasnost od širenja koronavirusa, prenosi RTK.

Prema navodima NIJZ, u Prištini, ali i u drugim gradovima na Kosovu, primjetni su masovni izlasci, a sve to može izazvati eksploziju epidemije.

Molba je upućena i starijim osobama da ne izlaze, ali i zdravstvenim radnicima da moraju više da brinu o sebi.

U obraćanju građanima NIJZ da bi njihovu preporuku, trebalo da poštuju svi, bez obzira na etničku i političku, vjersku, rasnu pripadnost.

“Ostavite se proslava, druženja, sastanaka! Pridržavajte se preporuka Nacionalnog instituta i ne izlazite tokom slobodnog kretanja, jer ugrožavate sebe i svoje porodice”, navedeno je u obraćanju građanima.

Starijim osobama je preporučeno da vode računa i ne napuštaju svoje kuće.

“Više od 50.000 ljudi je umrlo u Evropi! Molimo, budite pažljivi jer možete izazvati epidemiju u glavnom gradu! Zdravstveni radnici, budite oprezni tokom posjeta pacijenata! Preduzmite zaštitne mjere kao da su svi potencijalno pozitivni!

Molimo vas, pogledajte talas pandemije u evropskim zemljama, stavite prst na čelo i razmislite. Ne ometajte timove Instituta pitanjima koja ste već saznali iz preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja", kažu u NIJZ.

"Pomozite nam da izvršimo uzvišen posao i pokušajte da obavimo svaki od naših zadataka za održavanje vašeg zdravlja. Omogućili smo vam da se odmorite, a ne da svako preuzme zadatak epidemiologa tražeći detalje, pokušavajući da rekonstruiše svako mjesto infekcije, uranjajući u radoznalost poznavanja svakog postupka istraživanja. Odmorite i samo nam dozvolite da radimo! Vi ste u porodičnoj kući. Mi radimo bez rasporeda od 15 do 20 sati dnevno!  Za vas! A vi za nas. Molimo vas, ostanite kući”, navedeno je u obraćanju NIJZ.

Izvor: Kosovo Online/RTK1