Vršilac dužnosti premijera

Vršilac dužnosti premijera Albin Kurti poručio je danas, tokom posjete Gnjilanu, da je cilj ove vlade da se bavi mjerama koje treba preduzeti u sprečavanju korona virusa i da nema vremena da se bavi drugim pitanjima, odnosno političkim ping – pongom, prenosi Koha.

Kurti je na pitanje o imenu mandatara za formiranje nove vlade, koje je od njega tražio predsjednik Hashim Thaçi, rekao da on i Vlada ne žele da odstupaju u borbi protiv pandemije.

"Sada smo maksimalno posvećeni borbi protiv pandemije. Ako skrenemo pažnju sa ovog pitanja, oslabićemo na ovom frontu koji je najznačajniji za građane", rekao je Kurti.

On je danas najavio novu sjednicu Vlade koja će se održati telefonskim putem i istakao da će se na njoj razgovarati o novim mjerama u vezi sa zaštitom od koronavirusa.

Iako je prije nekoliko dana Ustavni sud proglasio neustavnom odluku Vlade da ograniči kretanje građana, a ta odluka stupiće na snagu 13. aprila, Kurti je rekao da koronavirus predstavlja veliki problem i da “kretanje ljudi predstavlja i kretanje virusa”.

On je naglasio da se moraju naći nova rješenja, ne samo za ljude, već i za preduzeća.

"Da bismo stvorili prostor za naša preduzeća, pored javnog zdravlja, moramo da razmišljamo i o ekonomskom oporavku", dodao je on.

Gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri rekao je da je informisao premijera o mjerama koje je preduzela opština u borbi protiv koronavirusa, ali i o problemima sa kojima se suočava.

"Premijer je pažljivo saslušao. Osim pandemije, Gnjilane ima problem sa vodom već 9 ili 10 mjeseci, zbog suše. U ovom trenutku, kada je higijena više nego neophodna, nedostatak vode je veliki problem", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore