PANDEMIJA COVID-19

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) je objavio pet novih slučajeva zaraze koronavirusom na Kosovu - među kojima je i muškarac iz Uroševca koji je sinoć preminuo u Kliničko univerzitetskom centru Kosova u Prištini.

Pozitivni slučajevi zatražili su pomoć na Klinici za hitne slučajeve, od kojih je jedan došao u ozbiljnom zdravstvenom stanju i nakon njegove smrti je izvršeno testiranje koje je bilo pozitivno. Radnik iz Mališeva i jedan iz Mitrovice, izvještava Klan Kosova.

Dalje se radi o jednom pacijentu iz Gnjilana, za kojeg se istražuju kontakti, i jedan laborant iz Đakovice.

Do sada je virusom Covid-19 na Kosovu zaraženo 170 osoba, a četiri osobe su preminule.

"Danas 07.04.2020. u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZK-a RT-PCR metodom testirano je 13 uzoraka hospitaliziranih slučajeva sa Klinike za zarazne bolesti. Od uzoraka uzetih za testiranje na virus SARS-CoV-2, pet (5) od njih su bili pozitivni“.

Od 08.02.2020. do 07.04.2020., u Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju NIHZK-a RT-PCR metodom, testirano je 2.106 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, a od njih je ukupno 170 slučajeva pozitivno i do sada su 4 osobe preminule, koje su pored zaraze imale i propratne bolesti.

NIJZK već 24 sata kontinuirano kontaktira i nadzire sve slučajeve kontakata, kao i kontakte, obavezujući ih da se samoizoliraju i potraže medicinsku pomoć ako imaju simptome.

Do danas je kontaktirano 3.304 slučaja koji su pod nadzorom.