Nije ovo samo posljedica pandemije kovid-19

Dva događaja koja su se desila prošle nedjelje neće biti praćena nastavkom dijaloga između Kosova i Srbije iako se to očekivalo - imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i uklanjanje takse Kosova na srpske proizvode, piše Koha.

Kako navodi list, to nije posljedica samo pandemije kovid-19, već i političkog stanja na Kosovu, kao i izbora u Srbiji i izbora u Sjedinjenim Državama.

Od prošlog mjeseca Evropa je postala epicentar pandemije, a u posljednje dvije nedjelje se intenzivirala u Sjedinjenim Državama. Preko 1,3 miliona ljudi je pogođeno virusom, a preko 70.000 njih do sada nije preživjelo. Skoro sve zemlje zatvorile su svoje granice, a ostale teme, osim onih koje se odnose na borbu sa virusom, uklonjene su s dnevnog reda.

S druge strane, tokom borbe sa epidemijom kovid-19, Vlada Kosova je srušena u parlamentu, a država je zapala u političku krizu. Parlamentarni izbori u Srbiji najavljeni za kraj aprila odloženi su na neodređeno vrijeme zbog pandemije, a u međuvremenu se približavaju predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama koji su na jesen.

Sve ove okolnosti Koha navodi kao argumente da dijalog između Kosova i Srbije još izvesno vrijeme neće biti prioritet.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore