Politička prepucavanja ne zaostaju

Nakon što su krizni štabovi privremenih organa opština Mitrovica i Zvečan uvele karantin, uslijedile su osude pojedinih kosovskih političara na račun Vlade u ostavci, precizirajući da ne smije da dopusti da ove opštine funkcionišu bez kontrole, što je vršilac dužnosti premijera Albin Kurti opravdao izjavom da i u Beogradu i u Prištini postoje političari koji žele konflikt na Kosovu i to “naročito sjeverno od rijeke Ibar”. Da li se koristi prilika da se privuče veća pažnja ili je sjever Kosova zaista teren za politički obračun?

Žarište Korona virusa posljednjih dana je u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, gdje je život organizovan po novim pravilima, međutim, osim apela da se poštuju mjere predostrožnosti, kosovski zvaničnici upućivali su i političke poruke. Novinar i politički analitičar iz Prištine Gëzim Baxhaku je uvjeren da političari pandemiju koriste zarad svojih interesa, ističući da “bolest i nesreću ljudi ne treba koristiti za dobijanje političkih poena”.

“Oni u Beogradu koriste ovu tešku situaciju kako bi dokazali da je, posebno sjever Kosova, dio Srbije i kako su oni ti koji treba da učine sve da se prevaziđe situacija koja je dosta složena i u tom dijelu Kosova. Sa druge strane imamo situaciju kada vlada u ostavci Albina Kurtija zahtjeva i ističe da oni zapravo doneli odluku o uspostavljanju karantina na sjeveru. Treća strana u cijeloj ovoj priči su predsjednik Kosova i lideri partija koje su 20 godina vodile Kosovo i koji danas optužuju vladu Albina Kurtija da nije učinila ništa i da je u suštini dozvolila da se dovede u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet Kosova na sjeveru”, smatra Baxhaku.

Međutim, gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, izričit je pri svom stavu da trenutno nije vrijeme za podjele, već, isključivo za zajedničku borbu protiv pošasti koja nije zaobišla ni Kosovo.

“Sve ovo nema nikakve veze sa politikom, već se ovdje radi o angažovanju kako bi se svakom građaninu, gdje god da živi, pomoglo. Ovaj virus ne zna za nacionalnost, rasu i granice, cio svijet je ustao u borbi protiv virusa i mi se svim snagama borimo protiv njega. Nedavno sam izašao sa gospodinom Rakićem da uputimo apel stanovništvu da preduzmu sve mjere kako bi se zaštitili. Ja sam 24h na raspolaganju i spreman na saradnju sa gospodinom Rakićem i sa svima ostalima jer ovdje nema podjele. Nije vrijeme da razgovaramo o drugim temama, vrijeme je da pomognemo svim građanima, a politika će uslijediti nakon virusa, nakon što on prođe i mislim da bi sad svi zajedničkim snagama trebali da nastavimo borbu”, izričit je Bahtiri.

Uprkos brojnim pokušajima, novinari RTK2 nisu uspjeli da stupe u kontakt sa gradonačelnikom Sjeverne Mitrovice Goranom Rakićem koji nije odgovarao na pozive i poruke, ali predsjednik privremenog organa opštine Mitrovica Aleksandar Spirić je takođe stava da politiku u ovom trenutku treba ostaviti po strani.

“Politika jeste, ali politika je da se suočimo i izborimo sa ovom pošasti koja je ugrozila cio svijet. Druge politike nema, niti se trenutno bavimo politikom. Na sjeveru takođe žive i Albanci koji mogu da koriste sve usluge našeg štaba, tu su i naši volonteri, spremni smo da pomognemo u svakom momentu i na razne načine. Naravno, izolacija jeste jedina politika, da ostanemo kod kuće i da sačuvamo zdravlje, a ima vremena kada ćemo na drugi način da se pozabavimo politikom i da tamo gdje politička arena dozvoljava govorimo o politici”, naglašava Spirić.

Bilo kako bilo, politička prepucavanja nisu zaostala ni u ovim teškim danima kada broj novozaraženih i preminulih raste, u danima pred nama biće jasnije i u kom se smjeru ova priča kreće.

Jelena Đorđević, RTK2