Član predsjedništva PDK

Član predsjedništva PDK, Betim Gjoshi, optužio je vladu u ostavci Albina Kurtija da krije tačne podatke o broju zaraženih koronavirusom. Navodi da se slučajevi srpskih građana na Kosovu ne ubacuju u bazu podataka zaraženih Covid-19.

Gjoshi je na svojoj Facebook stranici napisao da je Kurtijeva vlada sada predala suverenitet zvaničnom Beogradu nad naseljima u kojima žive kosovski Srbi, te da kao rezultat toga Ministarstvo zdravlja Kosova ne upisuje broj kosovskih Srba u zvanični zapisnik zaraženih pandemijom.

"Vlada u ostavci Kosova preko Ministarstva zdravlja manipuliše podacima o širenju koronavirusa na Kosovu. Da bi stvorila utisak da dobro radi, ona skriva podatke o slučajevima na Kosovu što najbolje dokazuje činjenica da na zvaničnom sajtu slučaj smrti kosovskog građanina iz sela Brus iz opštine Leposavić još uvijek nije dodat".

"Kao rezultat toga, vlada se može pohvaliti vještačkim smanjivanjem broja zaraženih u koje nisu uključeni Srbi koje Beograd testira, stavlja u karantin i liječi."

"Srpski mediji izvještavaju o značajnom broju kosovskih građana srpskog porijekla koji su zaraženi koronavirusom i izvještavaju o 100 građana u karantinu. Ne uzimajući u obzir, tretirajući, nadgledajući i izvještavajući o kosovskim građanima sa sjevera, ova neodgovorna vlada u ostavci prihvata de fakto podjelu Kosova".

Portal Kossev podsjeća da je Gjoshi nedavno optužio vladu u ostavci da je sklopila "tajne dogovore sa Vučićevom srpskom vladom" 20. marta kojim se "Srbiji predaje vlast u oblasti zdravstva za veliki dio teritorije i stanovništva Kosova".

Prema njegovim riječima, "tajni sporazum kojim se dozvoljava ulazak na Kosovo za oko 100 ljekara, medicinskih sestara i logističkih timova kojima komanduje Beograd predstavlja povratak i jačanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu".

Izvor: Gazeta Express/Kossev