Njemački analitičar

Njemački analitičar Bodo Weber izjavio je da SAD rade iza leđa EU, da su time nanele štetu dijalogu, uz poruku predsjednicima Srbije Aleksandru Vučiću i Kosova Hashimu Thaçiju da nema evropske perspektive ukoliko zaborave na EU, prenosi Koha.

"Sa kosovskog stanovišta, naravno, za kosovske političare, kojima ne mogu da kažem šta da rade, teško je imati nezavisnu poziciju kada imate transatlantski sukob. Niko ne sprečava kosovske političare da zadrže svoju poziciju u odbrani teritorijalnog integriteta i nacionalnog interesa, bez obzira da li se radi o kritičnom pristupu SAD-u i EU, ali potrebna nam je saradnja između EU i SAD. Sada je nemamo.

Imamo Sjedinjene Države koje rade EU iza leđa. Sjetite se samo zajedničke izjave Kvinte od 24. marta, a zatim i Kosnettove suprotstavljene izjave. Sada su Sjedinjene Države započele rat da bi preuzele dijalog i nanele su štetu, a mi, EU, ne ulazimo u taj rat", kazao je Weber.

Klinička smrt dijaloga

Ocjenjuje da je dijalog Srbije i Kosova "pretrpeo kliničku smrt" u posljednjih 18 mjeseci " jer Evropa nije bila dovoljno posvećena".

„To ste vidjeli sa pozivima gospođe Merkel predsjedniku Vučiću, jer ako postoji malo liderstva od EU ili unutar EU, onda se stvari mogu deblokirati. Kao i kod taksi i trgovinskih barijera. Stoga sam uvjeren da ako EU prihvati konfrontaciju sa SAD-om i insistira na tome da kažeg. Thaçiju, 'ako kažete da se EU zaboravi' onda biste trebali objasniti eliti i narodu da za Kosovo više neće biti evropske perspektive ni članstva u EU. Isto važi i za Srbiju, kada Vučić, usred krize koronavirusom, kaže da ne obraća pažnju na Evropu, jer im ona ne pomaže, pa se vraćaju Kini, onda EU mora da bude vrlo jasna i da mu kaže da tako nema perspektive za članstvo u EU i da sve to nosi u posljedice", naglasio je Weber.

Kaže i da ako EU shvati problem i pristupi mu ozbiljno, onda "nijedno štetno američko djelovanje ne bi moglo preuzeti vodeću ulogu u dijalogu, sve dok postoji mogućnost da se postigne dogovor između EU i SAD, tako da SAD bude dio procesa."

Kritikuje imenovanje Lajčaka

Weber podsjeća da je i ranije, zajedno sa kolegama, kritikovao što je najprije postavljen visoki predstavnik EU, bivši ministar spoljnih poslova Španije Josep Borell, a zatim i Miroslav Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova, iz zemalja EU koje nisu priznale Kosovo.

On kaže da to pokazuje da nema dovoljno evropskog liderstva u pitanju pregovaračkog procesa između Kosova i Srbije.

"To je važniji argument, koji na žalost moram da iznesem sa proevropske tačke gledišta ... Ono što se može prepoznati nakon cijelog ovog postupka, gdje je prvo postavljen Borell, a zatim Lajčak, je da nema dovoljno evropskog liderstva u ovom pregovaračkom procesu, šta više, nastavak pregovora na osnovu naučenih lekcija iz dvije godine loše vođenih pregovora je doveo do opasne razmjene teritorija", napominje Weber.

Kritike moraju biti podjeljene: Sjedinjenim Državama, s jedne, i EU, s druge strane

"Kao što sam već više puta rekao, poluga ovih pregovora ima težnju Srbije ka članstvu u EU, jer ni Kosovo ni Srbija ne teže postati 51. američka država, dakle, uprkos ovoj slaboj EU, SAD ne može zamjeniti EU u pregovorima.

Bez obzira šta EU čini ili ne čini, ili šta SAD rade ili ne rade, ovaj proces će se vratiti u EU.

S tim u vezi, EU nije pokazala liderstvo i kada je, recimo, otpočela, sa dvije video konferencije kancelarke Merkel sa Vučićem i Kurtijem, to je pokazalo da EU može da napreduje, jer treba imati na umu da je Vučić, nakon jednog susreta u godinu dana, dokazao da je spreman na kompromis u vezi tarife, ali sada je već bilo kasno", rekao je njemački analitičar.

On je dodao da EU mora preuzeti vodeću ulogu i učiti  iz toga, i da  je potrebno da sanira štetu koju je nanela svom kredibilitetu zbog svoje neaktivnosti.

"Mora početi sa odlukom o viznoj liberalizaciji, čak i ako  zbog korona virusa ne može trenutno biti sprovedena", rekao je Weber.

Grenell promoviše ekonomiju, to je dobro, ali...

Weber takođe kaže da ako izaslanik Richard Grenell želi da promoviše ekonomiju i dodaje:

"On je više nego dobrodošao da udruži snage sa EU i da se fokusira na ekonomske aspekte, ali u okviru političkog procesa sveobuhvatnog sporazuma.

I tada će Sjedinjene Države biti za istim stolom sa Briselom kao što je bilo i do sada. Ali to je bilo u vrijeme kada EU imala stav, kada je imala početnu strategiju, koja je nedostajala u vrijeme Mogherini, dozvoljavajući g. Grenellu da djeluje nedjeljama i mjesecima prije nego što Francuska i Njemačka izađu sa zajedničkim stavom", rekao je njemački analitičar Bodo Weber.

Koalicija se raspala zbog takse, a ne zbog Veliua

Njemački analitičar je rekao da raspad vladajuće koalicije između Samoopredjeljenja i DSK nije trebalo da se dogodi u ovom trenutku pandemije.

"U najvećem dijelu svijeta, imamo udruživanje političkih snaga svih stranaka, na vlasti i opoziciji, gledajte Izrael, udružuju snage, ostavljaju po strani politička neslaganja ... Dakle, ako komentarišem iz transatlantske tačke gledišta, onda kažem da je to uglavnom posljedica jedne druge krize, koja se poklopila sa epidemojom kornavirusa i kriza vlade i ustavna kriza zapravo je prekooanska kriza transatlantskih odnosa", precizirao je.

On je govorio o stopostotnoj taksi na srpsku robu, koja je, kako se čini, bila suštinsko neslaganje koja je dovela do narušavanja odnosa između PS i DSK.

Weber napominje da su lider DSK Isa Mustafa i rukovodstvo DSK jasno rekli da se spor nije desio zbog smjene ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua, već zbog neslaganja oko zahtjeva američkog izaslanika Richarda Grenella da se taksa ukine odmah i bezuslovno.

Djelovanje Trumpove administracije na Kosovu nije jasno- nije poznat cilj

Njemački analitičar je kritikuje pristup Trumpove administracije prema kosovskom pitanju i kaže da je Grenellova nedavna izjava da se njegova politika odnosi samo na ekonomiju diskreditovala njegovu argumentaciju kada se vidjelo da se miješa u domaće političke tokove na Kosovu, kao što se vidi i padom Vlade Kosova.

"Imamo djelovanje Trumpove administracije koje je potpuno nejasno. Ne zna se koji je cilj. Ako se osvrnemo na Grenellove izjave u posljednjim nedjeljama i povodom svrgavanja Vlade koje je on pokrenuo, prema kojima se njegovo djelovanje odnosi samo na ekonomiju, da se radi samo o sprovođenju tri sporazuma ili tri pisma o namjerama, da sve to ima veze samo sa ekonomijom i ne upušta se u politiku, onda vjerujem da to samodiskredituje Trumpovu administraciju, jer ako se radi samo o ekonomiji, a zatim se sruši vlada, što je čisto politička akcija, to diskredituje argument", konstatuje  Weber.

Prema njegovim riječima, "ako se ta izjava ne shvati ozbiljno i pogleda ranije djelovanje dva predsjednika, u vrijeme Federice Mogherini, a sada imate trojku koja vodi tajne pregovore, dakle Grenell i predsjednici Vučić i Thaçi, a naročito Thaçijevo ponašanje i izjave da će o sastanku u Bijeloj kući, o sporazumu koji će biti postignut u Bijeloj kući, da je EU van igre, logički se dolazi do zaključka da se američko djelovanje  odnosi na razmjenu teritorija, i ovdje su najveća neslaganja. "

On kaže da, ako se pročita Grenellova izjava, "sve govori o sporazumu (napomena: o kojoj se priča da sadrži i razmjenu teritorija), dakle da oni nisu vidjeli takav sporazum i da ne promovišu takav sporazum, ali to nije mnogo drugačije iz vremena Johna Boltona - tako da niko nije rekao da se zalažemo za razmjenu i mi je promovišemo, ali niko ne kaže da ako dva predsjednika izađu sa pismenim sporazumom o razmjeni teritorija, to Amerika neće podržati."

Weber kaže da ne zna da li će sporazum između Kosova i Srbije uključivati razmjenu teritorija, ali kaže da se američka intervencija nije odnosila na ekonomska pitanja, već na politička.

"Još uvijek nisam uvjeren da sve što se dogodilo s američkom intervencijom sa ovim potpuno netransparentnim pregovorima između Grenella i dva predsjednika, na način na koji je Vlada držana po strani tokom  pregovora o ova tri sporazuma, da sve to ima veze sa Grenellovim insistiranjem na ekonomiji. Ako se kaže da su pregovori bili u svrhu ekonomije, a ne političke, a onda uslijedi političko rušenje Vlade, teško je onda povjerovati u sve što se kaže.

Stoga možemo samo nagađati, ali ako se mora nagađati postoje dvije opcije: ili je to potpuno amatersko i potpuno neodgovorno djelovanje izaslanika američkog predsjednika, koji vjeruje da ekonomska pitanja mogu funkcionisati bez politike, a pritom se duboko miješa u političku scenu; ili ne vjerujete ovoj izjavi i tada vam ostaje da vjerujete da g. Grenell i američka administracija žele brzi dogovor, za ličnu promociju kao čovjeka koji sklapa mir", rekao je njemački analitičar.

Međutim dodaje da je brzi sporazum, ili kako ga on drugačije naziva, „lažni brzi sporazum“, za koji kaže da smo vidjeli tokom dvije godine, da dva predsjednika, Kosova i Srbije, koji su zainteresovani za ovakve brze sporazume „mogu da postignu sporazum o razmjeni teritorija“.

Ipak on kaže da ne zna da li će bilo koji od ovih brzih sporazuma postignutih između Kosova i Srbije, „dobiti dvotrećinsku većinu u Skupštini Kosova“.

"Veoma sam skeptičan, to samo čini američko djelovanje iracionalnijim i štetnijim", rekao je Weber.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore