Paket hitnih mjera Vlade Kosova

Ministar finansija i transfera Besnik Bislimi objavio je objašnjenja u vezi sa hitnim paketom Vlade Kosova, koji je napravljen kako bi se pomoglo građanima i preduzećima da se izbore sa posljedicama pandemije COVID-19.

Neka od najčešće postavljanih pitanja o ovom paketu bila su za radnike koji rade bez ugovora i za one koji gube posao kao rezultat odluka Vlade Kosova o preventivnim mjerama zbog širenje koronavirusa.

Ovaj hitni paket također pruža pomoć radnicima bez ugovora, ali i onima koji izgube posao tokom pandemije, objasnio je Bislimi.

"Svjesni smo da neki zaposleni rade bez ugovora. Ova vrsta angažmana ima dva oblika: ili radnici rade bez valjanih ugovora, ali poslodavac redovno plaća doprinose za penzije i porezne obaveze; ili su radnici u potpunosti angažirani na "crnom". U prvom slučaju je nedostatak ugovora još uvijek problematičan i treba ga riješiti, ali to nema utjecaja na hitni paket. To znači da su za nas u ovoj fazi dovoljne informacije da je poslodavac plaćao doprinose za penziju i porezne obveze, tako da ti zaposlenici imaju koristi od paketa u svim onim slučajevima gdje poslodavac potvrdi financijske poteškoće kao rezultat vladinih mjera (tačka 1.3. 1 paketa)“, objašnjava Bislimi.

On je dodao da će čak i radnicima koji su u cijelosti radili na "crno", vlada omogućiti poslodavcima da ove radnike uključe u svoje platne liste za mart.



Za one koji su radili na "crno", vlada je otvorila "prozor" koji omogućava poslodavcima da te radnike stave na njihove platne liste za mart, a osiguraju im jednogodišnje ugovore. Zatim, s trenutnim učinkom, ovi radnici postaju dio prednosti paketa (tačka 1.14. Paketa). Ako se to ne dogodi, vlada podstiče zaposlene da prijave svoj status kosovskoj poreznoj upravi.

"Ako poslodavci i dalje žele rizikovati rad "na crno" i suoče se sa relevantnim pravnim posljedicama, onda zaposlenici koji su pogođeni u određenim slučajevima mogu imati koristi od tačke 1.15 paketa (vidi objašnjenje broj 3)", piše Bislimi.



Mjere koje je Vlada Kosova preduzela sredinom marta za sprečavanje širenja koronavirusa uticale su i na kosovska preduzeća i, osim toga, uticale na to dasu radnici izgubili posao.

Paket za hitne slučajeve predviđa da će i ovi radnici imati koristi od ovog paketa pod uslovom da ispunjavaju određene uslove.

"Ako postoje radnici koji su izgubili posao nakon najave mjera Vlade Republike Kosovo sredinom marta 2020., tada ovi radnici dobijaju korist od osme mjere hitnog paketa u iznosu od 130 eura u sljedeća tri mjeseca (uvijek pod pretpostavkom da u međuvremenu ne stupaju u nove radne odnose). Ministarstvo finansija i transfera uskoro će izaći s izradom (vrlo pojednostavljenih) postupaka za prijavu. Vlada ohrabruje poslodavce da zadrže radnu snagu kad god mogu, jer to u srednjem roku koristi i samim preduzećima“, piše u pojašnjenju Bislimi.