Saopštenje Klinike za infektivne bolesti

Klinika za infektivne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Kosova saopštila je da je započeto liječenje oboljelih pacijenata od koronavirusa sa dva lijeka, čija kombinacija navodno smanjuje održivost infekcije u organizmu, a čiju je upotrebu prvi odobrio predsjednik SAD Donald Trump.

"Obavještavamo vas da je Klinika za infektivne bolesti započela liječenje pacijenata sa koronavirusom u indikativnim slučajevima sa terapijom hidroksihlorokvinom i azitromicinom", navodi se u odgovoru Klinike za infektivne bolesti za Gazetu Express.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je protekle nedjelje da su odobreni lijekovi iz SAD stigli na Kosovo, te da je jedna doza kupljena, dok je drugi dio obezbjedio nepoznati donator.

"Ministarstvo zdravlja je upoznato sa ovom terapijom i već je obezbjedilo iznos u budžetu Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, a mali dio je dobijen kao donacija od strane domaćeg ekonomskog operatera", saopšteno je ranije iz Ministarstva zdravlja.

Washington Post je prošle nedjelje pisao da u Njujorku neviđenom brzinom raste broj slučajeva koronavirusa i da je desetine hiljada doza lijeka distribuirano teško bolesnim pacijentima, a taj lijek se do sada koristio protiv malarije, podsjeća Gazeta Express.

Politički lideri, uključujući predsjednika SAD Donalda Trumpa, pozvali su na upotrebu ovih lijekova koji bi mogli da budu efikasni protiv koronavirusa, navodi američki list.

Trump je na konferenciji za novinare 20. marta rekao da "nemaju šta da izgube" kada su ga pitali o opasnosti koju "neprovjereni lijekovi" mogu da prouzrokuju.

Prema pisanju Washington Posta, međutim, zdravstveni stručnjaci imaju rezerve u primjeni tih lijekova, jer mogu izazvati srčani udar, oštećenja oka ili uzrokovati pad pacijenta u komu.

Francuski naučnici su najprije utvrdili da bi, prema ranoj studiji, kombinovanje hidroksihlorokina, ranije korišćenog protiv malarije, sa antibiotikom azitromicin, smanjilo održivost koronavirusa u tijelu pacijenta, a ova kombinacija je odobrena da se koristi za liječenje zaraženih u SAD, podsjeća Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express