Nepoznat izvor zaraze

Opština Prizren također je pogođena pandemijom koronavirusa. Do sada su u ovoj opštini potvrđena tri slučaja, posljednji slučaj je oboljela iz sela Koriša kod Prizrena.

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova su rekli da još uvijek nije poznat izvor zaraze ove pacijentice.
Direktor Regionalne bolnice u Prizrenu dr. Afrim Avdaj potvrdio je za Telegrafi da je pacijentica bila hospitalizirana dva dana u ovoj bolnici ali da su liječnici koji su bili u kontaktu s njom bili u zaštitnoj odjeći.
"Bila je hospitalizirana kod nas, konsultovani su nadležni liječnici poput pulmologa, reumatologa i kardiologa i tada je odlučeno da se pacijent prebaci u kliniku za infektivne bolesti u UKBCK. Liječnici su tijekom komunikacije i kontakta s pacijentom bili u zaštitnoj odjeći. Pacijent je ostao dva dana u bolnici”, rekao je dr. Avdaj.
On je naglasio da je pacijentica imala probleme s plućima i neke srčane tegobe, ali da joj je stanje stabilno.
"Imala je problem s plućima, ali nije bilo drugih hroničnih problema i problema sa srcem. Stanje pacijenta je bilo stabilno, nije bilo potrebe da se priključuje na respirator", izjavio je dr. Avdaj.
Nakon što je potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, Ministarstvo zdravlja je donijelo odluku da selo Koriša kod Prizrenu proglasi za područje karantene.
Do sada na Kosovu ima 126 osoba zaraženih koronavirusom, 10 je izliječeno, a jedna osoba je umrla.