3,6 tona medicinske opreme

Ministarstvo zdravlja Kosova dobiće od Unicefa 3,6 tona medicinske opreme, kao pomoć zdravstvenim radnicima u borbi protiv Kovida-19, prenosi Lajmi.

Kosovskom zdravstvenom sistemu u okviru ove pošiljke stiže 36.200 rukavica, 33.600 hirurških maski,  2.700 masno upakovanih maski, 1.000 zaštitnih odjela,  8.960 mantila, 2.800 zaštitnih pregača.

Šef kancelarije Unicefa Murat Sahin izjavio je da su svijesni da je potrebna hitna pomoć na Kosovu.

"Znamo da je hitna pomoć potrebna. Kancelarija Unicefa na Kosovu uspjela je da brzo odgovori, isporučivši zaštitnu opremu za zaštitu zdravstvenih radnika čak i u vrijeme kada je logistika izuzetno zahtjevna“, rekao je Sahin.

Kako se broj slučajeva i dalje povećava širom svijeta, rad Unicefa na spašavanju života i obezbjeđivanju zdravlja djece, obrazovanju, ishrani i zaštiti nikada nije bio presudniji, istakao je on.

"Unicef radi na sprečavanju širenja virusa. Dijelimo tačne informacije o tome kako zaštititi porodice, obezbjeđujemo medicinsku opremu za zdravstvene ambulante i higijensku opremu za porodice", navedeno je u saopštenju te organizacije.

Od izbijanja virusa, Kancelarija Unicefa na Kosovu sarađivala je sa Crvenim krstom Kosova i opštinama u cilju distribucije 12.000 porodičnih higijenskih paketa porodicama kojima je pomoć potrebna.

Najavljeno je da će porodini higijenski paketi biti distribuirani i romskim, aškalijskim i egipatskim zajednicama, kao i opštinama u kojima živi srpska zajednica na Kosovu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net