Još uvijek nisu registrovana

Tri skupa automobila marke BMW je od prošle godine kupilo Ministarstvo spoljnih poslova. Kupovina putem prevare koje je počinjeno spram njemačkog automobilskog giganta i same njemačke države, izvršena je uz postupak nabavke.

Automobili su tipa BMW 730 D Limuzina. Kupila ih je ambasada Kosova u Berlinu za oko 50.000 eura, gotovo upola jeftinije od tržišne cijene. To je zato što je, pored pružanja porezne olakšice budući da je rečeno da se nabavljaju za potrebe kosovskih diplomatskih predstavništava u Njemačkoj, ta kompanija ponudila i popust, piše Koha Ditore.

Ali vozila su odmah poslana na Kosovo. Ministarstvo ih je uzelo u svrhu Državnog protokola. Kako obaveze u vezi s uslovima kupovine ne dozvoljavaju registraciju ovih vozila na Kosovu, ona i dalje imaju njemačke registarske tablice.

Podaci su dobijeni iz izvora lista "Koha Ditore" unutar ministarstva, institucije koje više od mjesec dana nije pružila listu pristup postupcima nabavke obavljenim u ovam slučaju, niti su dali informacije zašto vozila još uvijek imaju njemačke registarske tablice, a ne kosovske registarske tablice.