Sastanak sa Thaçijem

Vršilac dužnosti premijera Albin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsjedniku Hashimu Thaçiju danas preneo da mora rješiti datum novih izbora.

"Sastanak je započeo razgovorom o mjerama koje je Vlada preduzela u cilju spriječavanja širenja virusa Covid-19. Na pokušaje predsjednika da razgovara o novoj vladi i novoj kandidaturi, odgovorili smo našim stavom da ne možemo ići dalje nepoštovanjem i negiranjem člana 82.2 Ustava koji kaže da nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, ostaje da se ide na nove izbore", rekao je Kurti, prenosi Koha Ditore.
Prema Kurtiju, "predsjednik se založio za poštovanje Ustava, zakona i dosadašnjih praksi, a svi znamo šta su ranije prakse".
"Naglasili smo stav da se predsjednik ne treba baviti imenima ljudi i strankama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru. Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može odložiti datum izbora, ali kosovski ustav ne nudi druge alternative", rekao je Kurti.
Prema njegovim riječima, "moramo biti oprezni koga citiramo i kako citiramo one koji nam se predstavljaju kao tumači Ustava".
"Za član 82.2. spremni smo da razgovaramo otvoreno i široko sa predsjednikom. Izvan tema izbora i borbe protiv virusa, spremni smo da razgovaramo, ali u pismenoj formi", rekao je Kurti.