Bez reciprociteta prema Bosni i Hercegovini

Vlada Kosova je sinoć na sjednici odlučila da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primjenom mjere reciprociteta prema Srbiji. Prva procjena o tome kako se sprovodi odluka izvršiće se 15. juna.

"Odluka obavezuje u odnosu na Srbiju da nazivi fitosanitarnih sertifikata i drugih pratećih dokumenata, kao i veterinarskih sertifikata i drugih pratećih dokumenta koji se koriste budu u skladu sa Ustavom i važećim zakonodavstvom“, navodi se u odluci Vlade Kosova.
Obavezu da sprovedu novu odluku kosovske vlade imaće granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinu, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge nadležne institucije.
Vlada je takođe odlučila da se sprovođenje ove mere preispituje barem jednom mesečno.
Večerašnjom odlukom vlade ukinute su prethodne odluke o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije i BiH.
Ova odluka ostaje na snazi do 15. juna 2020. godine, kada će se oceniti njena primena, dodaje se u odluci vlade.
„Vlada smatra da su mere reciprociteta instrument odnosa između suverenih država koji prepoznaju opšta načela međunarodnog prava kroz različite međunarodne sporazume“, dodaje se u odluci.
Iz kosovske vlade u ostavci navode da je Srbija uvela brojne necarinske trgovinske barijere Kosovu, uključujući prepreke tranzitu, tehničke i političke prepreke te da je od stupanja CEFTA-e, Srbija nanela štetu izvoznicima i uvoznicima Kosova što je dovelo do velikog trgovinskog deficita.
„To su dovoljni razlozi da Vlada Republike Kosovo usvoji ovu odluku“, navode iz vlade u ostavci.
Premijer Aljbin Kurti prethodno je na konferenciji za štampu najavio da se večeras glasa povodom ukidanja taksi i uvođenja potpunog reciprociteta prema Srbiji te da će, ukoliko se usvoji, odluka odmah stupiti na snagu.
Najavio je da se mera reciprociteta odnosi samo na Srbiju, dok se prema Bosni i Hercegovini samo u potpunosti ukidaju takse.