Ministarstvo zdravlja

Nakon drugog ponavljanja testa, za još pet pacijenata zvanično potvrđeno da su izlječeni od COVID-19, saopštili su iz Ministarstva zdravlja Kosova.

U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta za javno zdravlje tokom jučerašnjeg dana testirano je 92 uzoraka uzetih iz slučajeva terenskog kontakta, kao i slučajeva hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti. Od ovih uzoraka uzetih za testiranje na virus SARS-CoV, četiri slučaja su rezultirali pozitivni, a dok je nakon drugog ponavljanja testa, za još pet pacijenata zvanično potvrđeno da su izlečeni od COVID-19, saopštili su iz ministarstva zdravlja.
U laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju ovog instituta do sada je testirano ukupno 1267 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, od kojih se ukupno 112 slučajeva pozitivno dok je jedna osoba od 82 godine preminula.
Nacionaalni institut za javno zdravlje neprekidno tokom 24 časa kontaktira i nadzire sve slučaje kontakta, kao i kontaktirane osobe, koje su u slučaju simptoma obavezne da se samoizoluju i potraže medicinsku pomoć, a do sada je kontaktirano i pod nadzorom je 2351 slučajeva.