Ne prestaju politički sukobi

Situacija na Kosovu kao rezultat širenja koronavirusa ne zaustavlja političke sukobe, piše Gazeta Express.

Poslije prijedloga za nepovjerenje i najave da se može formirati nova vlada i bez izlaska na izbore, gradonačelnik južne Mitrovice i član Samoopredjeljenja Agim Bahtiri prijetio je bratoubilačkim sukobima.

Njegove izjave su osudile druge političke stranke koje su, za takav stav okrivile Pokret Samoopredjeljenje.

Dok se stranka Albina Kurtija distancirala od ovih izjava, Bahtirijev stav su osudile druge političke stranke na Kosovu.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je za Gazeta Express da se termin bratoubilaštvo ne smije pominjati, a kamoli da se desi.

Kaže da je došlo vrijeme za solidarnost na Kosovu i da politika ne bi trebalo da truje građane takvim pozivima.

“Albanci nisu dozvolili i ne dozvoljavaju da se spominje termin bratoubilaštvo, a kamoli da se to desi.  Vrijeme je za građansku solidarnost. Politika ne smije da truje građane takvim pozivima”, rekao je Haziri.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj rekao je za Gazeta Express da ako Samoopredjeljenje ima primjedbe, one bi trebalo da bude upućene Ustavnom sudu Kosova.

“Alijansa za budućnost Kosova podsjeća sve političke aktere da moraju da vjeruju institucijama Republike Kosovo. Pozivi poput Agima Bahtirija su neodgovorni u ovim vremenima kada bismo svi trebali da se ujedinimo u borbi protiv COVID-a 19. Gospodin Bahtiri i Samoopredjeljenje po bilo kojoj pritužbi, za ono što smatraju da nije utemeljeno u ustavnim odredbama, treba da se obrate Ustavnom sudu”, rekao je Lekaj.

Socijaldemokratska inicijativa je preko šefa parlamentarne grupe Haxhija Shale poručila da je Bahtirijeva izjava dio doktrine Samoopredjeljenja koja je glavna briga za Kosovo.

“Svaki politički funkcioner koji je javna ličnost, poslanik, ministar ili gradonačelnik, je javni funkcioner i treba da bude oprezan u izjavama”, izjavio je Shala.

Demokratska partija Kosova u saopštenju za javnost navodi da ova retorika, koju koristi Bahtiri, podstiče na društveni sukob na Kosovu.

Oni su spomenuli da je čak i šef vlade Albin Kurti na sjednici spomenuo krvoproliće, a isto je izjavio i član Samoopredjeljenja u Albaniji Boiken Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express