Odluka vlade se sprovodi

Nakon odluke Vlade Kosova da ukine stopostotnu taksu na sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na carinskom punktu u Merdaru ušlo je 146 kamiona, prenosi Lajmi.

Šef smjene na prijelazu Merdare Arsim Ibrahimi rekao je za Kosovo Press da se odluka vlade sprovodi, ali da nema većeg protoka robe ili sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se provjeravaju svi kamioni koji prolaze na ovom punktu te da do sada nije bilo nikakvih problema.

"Od trenutka kada je odluka Vlade Kosova stupila na snagu, na graničnom prijelazu Merdare ušlo je 146 kamiona koji su vozili sirovine iz Srbije. Svi kamioni se pridržavaju pravila u skladu sa zakonima koji važe na Kosovu. Nismo naišli na probleme jer nema kretanja vozila i pojedinaca, čak i oni koji se kreću, dolaze na organizovan način i podvrgnuti su strogoj kontroli", rekao je Ibrahimi.

Prema izvršnoj odluci od  20. i 21. marta, šest graničnih prijelaza između Kosova i Srbije otvoreno je zbog primjene odluke vlade da ukine uvoznu taksu na sirovine.

Od 1. aprila, međutim, očekuje se da će vlada doneti još jednu odluku o potpunom ukidanju takse na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi