Nakon izglasavanja nepovjerenja vladi

Sudija Ustavnog suda Kosova, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da bi nakon izglasavanja nepovjerenja trenutnu vladu trebalo smatrati vladom u ostavci, prenosi Lajmi.

Prema tom izvoru, polazna tačka trebalo bi da bude član 95 tačka 5 Ustava Kosova, koji predviđa da ako premijer podnese ostavku ili iz drugih razloga njegovo mjesto ostane upražnjeno, predsjednik Kosova bi, uz konsultacije sa političkim strankama ili koalicijom koja ima većinu u parlamentu, trebalo da da mantat novom kandidatu za formiranje vlade.

"Na predsjedniku je da odluči o raspuštanju skupštine i datumu izbora ili da da mandat novom kandidatu, nakon konsultacija sa parlamentarnim strankama, i formira novu vladu", rekao je ovaj sudija.

"Stoga, ukoliko predsjednik odluči da izbjegne izbore i formira novu vladu, Ustav i presuda Ustavnog suda iz 2014. godine su jedine smjernice. U takvoj situaciji, predsjednik može imenovati za mandatara bilo kog političkog lidera za koga procjeni da može imati većinu poslanika u skupštini“, dodao je neimenovani izvor.

On je rekao da se proces ne vraća na nulu, kao što kažu neki analitičari, pošto je pobjednik izbora iscrpio svoje pravo i izgubio legitimitet.

„Ne može se vratiti na nulu, jer je ta vlada imala efekte svojim donošenjem odluka. Prema toj pravnoj logici, sve njene odluke morale bi da se vrate na nulu“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi