Kreveti, respiratori, testovi...

Univerzitetski klinički centar Kosova trenutno ima na raspolaganju oko 500 kreveta, ali bi taj broj prema potrebi mogao biti dupliran, kažu u Ministarstvu zdravlja, navodeći da je veliki broj bolnica u okviru tog centra pretvoren u klinike u kojima se leče samo slučajevi koronavirusa, prenosi Lajmi.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je za RSE da samo Klinika za infektivne bolesti ima 125 kreveta, izolaciono odeljenje sa 40 kreveta sa centralnim kiseonikom i sobu za intenzivnu negu sa šest kreveta.
"Nakon pojave slučajeva Covid-19, cela Klinika za infektivne bolesti postala je klinika u kojoj se leče samo slučajevi koronavirusa i mobilizovan je veći broj respiratora, za kojima do sada nije bilo potrebe. Pored toga, svi kreveti Klinike za pulmologiju, Dermatovenerološke klinike, Klinike za imunologiju i nove Sportske medicinske ustanove, kapaciteta 100 kreveta su dostupni za slučajeve Covid-19.“, rekao je Hoti.

Novi respiratori u aprilu i maju

Prema Hotijevim rečima, na Kosovu trenutno ima 142 respiratora, od kojih je 95 u javnom sektoru, a 47 u privatnom.
Univerzitetski klinički centar trenutno ima 68 respiratora, dok je 27 ostalih u opštim bolnicama.
Ministar zdravlja Vlade Kosova, Arben Vitia ranije je rekao da su privatne bolnice stavile na raspolaganje svoje kapacitete.
"Naručili smo 50 novih respiratora i očekujemo još nekoliko, u aprilu i u maju", rekao je Vitia, a iz Ministarstva zdravlja navode da su za tu nabavku obezbeđena budžetska sredstva.
Prema njihovim rečima, ako procedure budu išle prema predviđanjima, polovina ovog broja respiratora očekuje se da stigne na Kosovo krajem aprila, dok će druga polovina biti dopremljena krajem maja.
Ministarstvu zdravlja navodi da je do danas Laboratorija za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta za javno zdravlje testirala 732 sumnjiva uzorka na Covid -19.
Zvaničnici Ministarstva zdravlja kažu da postoji posvećenost lokalnih saradnika iz farmaceutskog sektora da pomognu oko medicinskog materijala i opreme.
Vlada Kosova izdvojila je više od 10 miliona eura za sprovođenje Akcionog plana za reagovanje na Covid-19, od čega je 6,2 miliona eura dostupno za neposredne troškove.

Obuka medicinskog osoblja za koronavirus

Zvaničnici Ministarstva zdravlja kažu da je pripremom Plana pripremljenosti i reagovanja protiv Kovid-19, započela je obuka zdravstvenog osoblja.
Obuka je,  prema njima, započela najpre sa osobljem Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra, a zatim i u drugim službama.
Portparol ministarstva zdravlja je rekao da je "osoblje za zarazne bolesti obučeno za zaštitu, tretiranje sumnjivih slučajeva i upravljanje kliničkim slučajevima, primanje i slanje testa uzoraka u Nacionalni institut za javno zdravlje ”.

Spoljna pomoć

Ministar zdravlja Arben Vitia objavio je da je SZO obavestila da je „izdvojeno sedam miliona evra pomoći za snabdevanje zdravstvenim ustanovama na svim nivoima. Takođe, Vitia je rekao da je "Svetska banka pružila podršku akciji protiv Covid-19 u vrednosti od 7,9 miliona evra".
Evropska unija, preko šefice kancelarije u Prištini Natalije Apostolove najavila je 20. marta pomoć Kosovu i, prema rečima zvaničnika Ministarstva zdravlja, EU je izdvojila pet miliona evra za Covid-19.
Hoti kaže da će i ove nedelje UNICEF na Kosovo doneti veliki kontingent zaštite i druge medicinske.
Prema njegovim rečima, Holandija je preko ambasade Kosova u Hagu isporučila kontingent pomoći, a svoj doprinos dale su i italijanska vlada, Turska, Project Hope iz SAD kao i drugi donatori.