Za šest pacijenata potrebna terapija kiseonikom

Prošlo je više od 10 dana od kako je na Kosovu potvrđen prvi slučaj COVID-19, virusa koji je izazvao smrt, strahove, izazove i velike probleme širom svijeta.

Od tog dana broj osoba zaraženih koronavirusom na Kosovu skočio je na 61, s tim da su 21 slučaj potvrđeni u večernjim satima.

Ali u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Kosova ima samo 24 pacijenta zahvaćena COVID-19.

To je za portal Indeksonline potvrdila direktorica ove klinike Lindita Ajazaj Berisha.

Ajazaj-Berisha rekla je da je od svih ovih pacijenata njih šest potrebna terapija kisieonikom.

"Na Klinici trenutno ima 24 pacijenta sa COVID-19. Od toga je 18 pacijenata u stabilnom stanju, a šest je potrebno terapiju kiseonikom“, rekla je direktorica klinike.

Kosovo se suočava sa COVID-19, a mnogi građani su pod karantinom koji su bili u mnogim zemljama širom svijeta, ali koji su se vratili na Kosovo.

Zabrinjavajuća je činjenica da je širenje virusa prilično brzo i da mjere predostrožnosti su da se ostaje kod kuće i imaju što je manje kontakta s drugim ljudima.

Pored mjera preduzetih 13. marta, Vlada Kosova sinoć je odlučila da zabrani kretanje građana i vozila od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 06:00.

O svim ovim mjerama se, prema Vladi Kosova, razgovara sa Ministarstvom zdravlja i Kosovskim institutom za javno zdravlje.

Koliko će trajati čitava ova pandemija i koliko će stanovnika Kosova biti u opasnosti ostaje da se vidi u narednim danima.

Čak su i razni zvaničnici jasno rekli da su naredne dvije sedmice opasnije za sve nas.

/Indeksonline/