Protivustavna odluka

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi usprotivio se novim mjerama Vlade Kosova o ograničenju slobode kretanja bez da se uvede vanredno stanje.

Vlada Kosova je u ponedjeljak uveče 23. marta donijela odluku da ograniči kretanje ljudi i vozila u periodu između 10:00 - 16:00 i 20:00 - 06:00. Thaçi navodi da je odluka protivustavna.
Na konferenciji za novinare u ponedeljak uveče, Thaçi je kazao da se ograničeno kretanje može uvesti samo ukoliko se prethodno proglasi vanredno stanje.
Po njegovim riječima, premijer Albin Kurti i njegova vlada su na flagrantan način prekršili Ustav Kosova.
"Ograničenje sloboda i ljudskih prava može da se desi samo ukoliko se proglasi vanredno stanje. Vanredno stanje može da objavi samo Skupština Kosova. Tako nešto još uvek ne postoji. Ja ću poštovati Ustav i zakone Kosova ali ću voditi računa i da institucije Republike Kosova deluju u skladu sa Ustavom i našim zakonima", saopštio je Thaçi.
On se pozvao na član 56 Ustava Kosova, u kojem se navodi da "odstupanje od Ustavom zaštićenih prava i osnovnih sloboda, se, na osnovu ovog Ustava, može ograničiti samo nakon objavljivanja vanrednog stanja i samo onoliko koliko je to neophodno u datim okolnostima".
"Građani nisu obavezni da poštuju protiv ustavne odluke i niko ne može da ih kazni za to. Ni Policija Kosova ni bezbednosni organi ne trebaju da sprovedu tu protivustavnu odluku vlade, jer tako čine i krivično delo", kazao je Tači.
On je dodao da će u utorak od Ustavnog suda zatražiti da suspenduje i anulira odluku Vlade Kosova.
Na osnovu odluke vlade, koja još javno nije objavljena, nove mere bi trebale da stupe u utorak, 24. marta. Odluka takođe predviđa da na ulici nema grupa većih od dve osobe, a koje moraju da budu na rastojanju od 2 metara.
Ova ograničenja ne važe sa zdravstvene potrebe, proizvodnju, snabdevanje prodavnica kao i za usluge i aktivnosti koje se povezuju sa upravljanje pandemijom. Takođe zabranjena su bilo kakva javna ili privatna okupljanja na otvorenom ili zatvorenom.
Ministarka pravde Albulena Haxhiu, inače iz redova Kurtijevog pokreta Samoopredeljenje, kazala je da je Thaçi, pozivajući građane da ne poštuju odluke vlade, "pozvao na anarhiju".
"Na osnovu onoga što sam razumela, predsjednik želi da građani stupe u konflikt sa policijom. On poziva na anarhiju. To je neprihvatljivo, naročito kad to dolazi od predsjednika", napisala je ona na Facebooku.
Ona je dodala da je odluka zakonska i u skladu sa ograničenim merama protiv širenja korona virusa i očuvanja javnog zdravlja i života građana.
Vanredno stanje predložio je prošle nedelje predsednik Thaçi, ali taj predlog koji treba da predvidi razlog i mere, međutim, još uvek nije stigao u Skupštinu. U slučaju da usvoji, Tači preuzima upravljanje situacijom na Kosovu. Kurti se protivi objavi vanrednog stanja navodeći da vlada drži situaciju pod kontrolom.
Thaçi priprema dekret o vanrednom stanju, Kurti smenio ministra unutrašnjih poslova
U ponedeljak 23. marta na Kosovu je zabeleženo 26 novih slučajeva zaraženih korona virusom od ukupno 100 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje u ponedeljak uveče.
Ovo je najveći broj zaraženih, ali i testiranih u jednom danu na Kosovu.
Od COVID-19 bolesti koju izaziva korona virus na Kosovu je do sada oboljela 61 osoba.