Lider Alijanse za budućnost Kosova

Ramush Haradinaj kaže da je odluka premijera Kosova da ukine takse prije parlamentarnih izbora u Srbiji ide u korist Vučiću.

Haradinaj tvrdi da su Vučić i Kurti postigli dogovor, što je, kako kaže, razumljivo jer su aktuelnoj vladi potrebni glasovi Srpske liste.

On smatra da je Kurtijeva odluka da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, neprihvatljiva za Kosovo.

Sto odsto uvećane takse na srpske i proizvode iz BiH uvela je Haradinajeva vlada, novembra 2018., nakon što je, zahvaljujući kampanji zvaničnog Beograda, propala aplikacija Prištine za prijem u članstvo Interpola.

Inače, Alijansa za budućnost Kosova ranije danas nije isključila mogućnost organizovanja protesta protiv ukidanja taksi tim prije što, kako je saopštio šef poslaničke grupe te stranke Daut Haradinaj, za ukidanje te mjere ne postoji saglasnost koalicionih partnera.

Haradinaj je saopštio da će vanredna sjednica parlamenta na kojoj će se razmatrati vladin prijedlog za ukidanje taksi biti održana u ponedjeljak, 2. marta, na zahtjev 41 opozicionog poslanika.

Daut Haradinaj je najavio i mogućost organizovanja protesta protiv ukidanja taksi.

"Protiv smo ukidanja taksi dok Srbija nastavlja po starom. Jasno nam je da Srbija nije promjenila svoj stav prema Kosovu. Smatramo da je učinila mnogo pogrešnog", rekao je Daut Haradinaj.