Lider Demokratskog saveza Kosova

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Musfata rekao je da odluka o djelimičnom ukidanju stopostotnog poreza na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine prvo trebalo da bude razmatrana na vladi, a potom objavljena, prenosi Lajmi.

U intervjuu za Klan Kosova Mustafa je rekao „sada se bavimo izričitim američkim zahtjevom kojim se traži da se taksa ukine, a ne zamjenjuje mjerom reciprociteta“.

„Imamo izričiti zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da se taksa ukine i ne zamjenjuje resiprocitetom. Imamo izjave iz Evropske unije koja pozdravlja predlog koji je izneo premijer Albin Kurti“, rekao je Mustafa.

"Mislim da moramo da sjednemo sa međunarodnom zajednicom, SAD i EU i da nađemo prihvatljivo rješenje za sve strane kako bi se preduzele mjere za ukidanje takse, ali i prisilili Srbiju da odustane od svih necarinskih mjera i od propagande ili kampanje kojom se bori protiv priznanja Kosova, čime bi se otvorio put za uzajamno priznavanje“, dodao je Mustafa.

"Mislim da još uvijek imamo prostora da sednemo sa Pokretom Samoopredjeljenje i razmotrimo sve mogućnosti u cilju pronalaženja rješenja koje čuva naše partnerstvo sa SAD i EU, jer izolovano Kosovo nema perspektive i budućnosti“, istakao je Mustafa.

"Ne kažem da podržavam ili ne podržavam najavu premijera Kurtija o porezu. Ono što je Kurti izneo sinoć moralo je da prvo bude na Vladi. Odluke se objavljuju tek nakon što ih  Vlada usvoji“, naglasio je Mustafa.

„Bez obzira kako Kurti to predstavlja, to bi trebalo da bude pitanje vlade. Sama činjenica da su SAD to jasno poručile, rekavši da ne prihvataju djelimično ili uslovno ukidanje, pokazuje da smo u trenutku kada još uvijek moramo da slušamo šta SAD govore, održavamo naše partnerstvo sa njima i u tom duhu riješimo ovaj problem“, zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi