Mišljenje analitičara

Najava premijera Kosova Albina Kurtija da je Vlada odlučila da od 15. marta ukine taksu na sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukoliko Srbija obustavi kampanju o povlačenju priznanja Kosova ili će u suprotnom od 1. aprila početi sa sprovođenjem recipročnih mjera, naišla je na brojne reakcije kosovskih, ali i međunarodnih zvaničnika. Ovakvu odluku Vlade Kosova poznavaoci političkih prilika ocjenjuju kao besmislenu.

Da će takse na sirovine, a potom i na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinute bez uvođenja recipročnih mjera precizirao je premijer Kosova Albin Kurti, ali pod uslovom da Srbija prestane sa kampanjom o povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova. Ovakav potez premijera Kosova, analitičar Dejan Miletić smatra greškom, jer kako kaže, svaka vrsta uslovljavanja ukidanja takse ne može da doprinese daljem nastavku razgovora i traženju određenih kompromisa.

“Sama činjenica da gospodin Kurti odlaže ukidanje takse na 15 dana, odnosno najavljuje njeno ukidanje na sirovine na 15 dana, pa onda za mjesec dana na proizvode Srbije i Bosne i Hercegovine, sama po sebi je sumnjiva i navodi na razmišljanje da tu nešto nije u redu, a da ne pričam o odnosu prema SAD, State departmentu i gospodinu Grenellu i svemu onome što su SAD  zadale kao okvir albanskom rukovodstvu na Kosovu, sa namjerom da se odmrzne dijalog i da se takse, koje su ničim izazvane, na neki način ukinu i stvori prostor za dalji razgovor. Takse na sirovine vjerovatno će u nekom obliku biti ukinute, ali to nije pravi odgovor i način pristupanja cijelom tom procesu je pogrešan, tako da i da budu ukinute i da ne budu, već je napravljeno dosta faulova koji će onemogućiti pravi način nastavka razgovora i traženja nkakvih rješenja. Čini mi se kao da se gospodin Kurti šali sa međunarodnom javnošću i da u tome ima podršku, prije svega Njemačke i određenih krugova unutar EU, ali je to samo jedna varka. Takse prije ili kasnije moraju biti ukinute i prije ili kasnije moraćemo da razgovaramo i tražimo rješenje”, rekao je Dejan Miletić, analitičar.

Analitičar iz Prištine Fisnik Halimi ocjenjuje da je ovakva odluka Albina Kurtija potpuno besmislena, s obzirom da je znao da taksa treba biti ukinuta bezuslovno.

"Nije logično kako je pristupao ovom problemu zbog toga što je njemu bilo sasvim jasno kako i kada treba da postupi, to mu je bilo jasno od 8. oktobra prošle godine. Na kraju će takse biti ukinute zbog toga što se to traži od Amerike koja je najveći saveznik Kosova već trideset godina, saveznik bez koga ne može niko na svijetu, a kamoli Kosova. Ono što je potpuno nelogično je da LDK, koji je koalicioni partner Samoopredjeljenja i koji podržava ukidanje taksi, a koji su se navodno dogovorili kada će ukinuti taksu, a sada je to njima odjednom postalo veliki problem", istakao je Halimi.

Evropska unija pozdravila je najavu premijera Kurtija o ukidanju taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH.

Međutim, uslove koje je Kurti postavio Beogradu, nisu komentarisali.

"Previše vremena je izgubljeno. Povjerenje treba hitno obnoviti. Srbija i Kosovo moraju da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga u korist i jednih i drugih“, navodi se u saopštenju EU.

S druge strane, sudeći po riječima specijalnog izaslanika američkog predsednika za Srbiju i Kosovo Richarda Grenella, SAD nisu zadovoljne ovakvom odlukom premijera Kosova. Grenell je u objavi na Twitteru poručio:

“Ne podržavamo polovične mjere premijera Kurtija. Naš je stav sasvim jasan, takse moraju u potpunosti da padnu. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je danas jasno rečeno predsjedniku Hashimu Thaçiju u Bijeloj kući”, poručio je Grenell.

Predsjednik Hashim Thaçi preneo je poruke koje je dobio na sastancima u Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da je jasan zahtjev glavnih partnera Kosova da se ukine taksa. On je rekao da je zadržavanje takse ozbiljna smetnja i onemogućava stratešku saradnju i nove američke investicije na Kosovu. Opozicione stranke protive se planu premijera Albina Kurtija i ističu da Vlada Kosova to ne treba da radi na brzinu, već bi trebalo da bude opreznija. Alijansa za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, najavila je proteste protiv ukidanja taksi na srpsku robu, a vanredna sjednica na kojoj će se raspravljati o ukidanju takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine zakazana je za ponedjeljak.

Maja Denić, RTK2