Formalizovan peti sporazum

Realizovana je dvodnevna posjeta ministrice Emilije Redžepi i delegacije sa Kosova gdje je formalizovan peti sporazum između opština Kosova i gradova države Iowa (Ajove).

Saradnja dveju zemalja započela je u okviru saradnje Nacionalne garde SAD-a i BSK-a u izgradnji kapaciteta, obuci i profesionalizaciji ove sile, ali od prošle godine ta saradnja je bila fokusirana i na unapređenju partnerstva opština na Kosovu i gradova Iowe, produbljujući saradnju u oblastima lokalnog ekonomskog razvoja, obrazovanja, kulture i zapošljavanja.

MALS je u saradnji sa opštinama, kosovskim konzulatom u Iowi i predstavnicima države Iowe pružio podršku i kordinisao međunarodnu međuopštinsku saradnju kroz oblik bratimljenja između gradova Iowe gdje je 5 inicijativa završeno: Priština – City of Des Moines,Vučitrn – City of Norwalk, Peć – Johnston, Đakovica – Fort Dodge i Gnjilane- Sioux city.

MALS je u procesu koordinacije postiglo dva nova sporazuma između opštine Podujevo i City of Ames i opštine Prizren i Iowa City. Oblasti saradnje u okviru sporazuma su: E-uprava; kulturna, ekonomska i akademska saradnja.

Tokom posjete kosovske delegacije Iowi, razmjenjene su informacije i rezultati, poput razmjene iskustava u oblasti obrazovanja i omladine gdje će 10 studenata medicinskih sestara pohađati DMACC univerzitet; kao i donacije atletskim, rvačkim, fudbalskim i košarkaškim timovima.

Delegacija na čelu sa ministricom Redžepi je imala posebne sastanke sa predstavnicima centralnih i lokalnih institucija države Iowe.

Senator Zach Nunn, istovremeno predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku zahvalio se ministrici Redžepi povodom uručenja potvrde zahvalnosti na kontinuiranoj posvećenosti MALS-a da formalizacije saradnju a posebno za postignute rezultate. Državni sekretar Paul Pate takođe je potvrdio podršku za nastavak saradnje, dok ga je ministrica Redžepi uvjerila u mogućnost otvaranja Ureda za koordinaciju u Prizrenu koji bi bio odgovoran za koordinaciju svih aktivnosti. Na sastanku sa predsjednikom DMAAC-a, ministrica Redžepi potvrdila je podršku u olakšavanju proces sa Ministarstvom prosvjete i opštinom Prizren da iskoristi prostor koji je oslobodio KFOR i u saradnju sa DMAAC-om vidi mogućnosti za razvoj projekta za mlade iz oblasti inovacija i IT.



Tokom ove posjete ponovo je potvrđena nepokolebljiva podrška države Iowa za povećanje saradnje u oblasti sezonskog zapošljavanja, razmjene studenata i saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

Ministrica je uputila javni poziv američkim kompanijama i investitorima da ulažu investicije i otvaraju fabrike na Kosovu kao stratešku zemlju u regionu, sa velikim potencijalom mlade radne snage.

Ministrica se zahvalila šefu misije Artanu Durakuu na izvanrednoj posvećenosti unapređenju partnerstva između Kosova i Iowe.