Trgovinski rat Priština - Beograd

Nakon što je premijer Albin Kurti saopštio da će od 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina koje dolaze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila na sve proizvode, ukoliko Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere, stigle su i reakcije.

Prva reakcija je stigla od bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, čija je vlada i donela odluku o taksama.

Haradinaj je Kurtija nazvao „prevarantom“, napisavši da se „predao Srbiji“.

“Večeras se Albin prevarant predao Srbiji. Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo. Albin prevarant je od danas odgovoran za ponovno privredno osvajanje Kosova od Srbije. Bože blagoslovi Kosovo i njegov narod”, napiso je Haradinaj.

Haradinaj, koji je i uveo takse, odluku o njihovom ukidanju je i ranije smatrao pogrešnom. Njegov opštepoznat stav je da prvo Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da poslije toga Priština ukine takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Veseli: Kurti je prevarant i neznalica

Lider Demokratske stranke Кosova, Кadri Veseli, u svojoj reakciji na Kurtijevu odluku o djelimičnom uklanjanju taksi od 100 odsto, kaže da je Kurti „neznalica, slabić i prevarant“. Kaže da bi Kosovo moglo biti ugroženo sa njim na čelu vlade.

„Ništa novo od Albina! Najmanje da poštuje pravo autora. Zato što je njegova odluka o taksi i reciprocitetu pozajmljena od iz mog prijedloga januara 2019, koji je on, kao i svaku drugu stvar odbio. Kao opozicionar bio je u stanju da zapali Kosovo i da koristi nasilje i živote mladih idealista da dođe na vlast. Danas, kada vodi vladu, vidi se da je njegov ideal samo držanje vlasti. Ucjenjujući, uništava sebe brže nego što su drugi očekivali“, napisao je Veseli.

Limaj: Kurti političar koji vara

I šef Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Limaj, reguje na Kurtijevu odluku o ukidanju taksi. On ga naziva neznalicom, prevarantom i slabićem.

„Ostaće upamćen kao političar koji u roku od jednog dana vara, laže, mijenja stavove i obećanja zbog kojih su glasali građani“, napisao je Limaj na Facebooku.

Thaçijev savetnik nazvao Kurtija plitkim

Artan Behrami, savjetnik predsjednika Hashima Thaçija u objavi na Facebooku nazvao je Kurtija plitkim, rekavši da ljubav prema Americi ima korijene mnogo dublje od premijera Кurtija.

Behrami je rekao da Кurti traži državu u kojoj Amerika nema ulogu u unutrašnjoj politici.
Кaže da je konfrontacija sa Sjedinjenim Američkim državama suprotna albanskom genetskom kodu.

Izvor: KoSSev