Brojne manifestacije

Na vanrednoj sjednici parlamenta prije tačno 12 godina, 17. februara 2008. godine, usvojena je Deklaracija o nezavisnosti Kosova, koju je obrazložio tadašnji premijer Hashim Thaçi.

Za deklaraciju izjasnilo se 109 poslanika. Sjednicu parlamenta direktno su prenosile globalne TV mreže CNN, BBC i Euronews.

Koliko ga je država priznalo i koliko u međuvremenu povuklo priznanje – Beograd i Priština pred svijetom stoje iza različiti brojeva. Iz persperkitve Srbije, od proglašenja nezavisnosti Kosova do 2012. godine, 84 zemlje su priznale, a od 2014. godine, 17 država povuklo je priznanje, dok je još sedam priznalo Kosovo.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova tvrdi da je nezavisnost priznalo 116 država članica Ujedinjenih nacija. Ta brojka se nalazi i na web stranici ministarstva.

Od sloge do nesloge

Možda je skupština bila oličenje sloge 2008. godine, ali ta slika sada nije ni blizu. Nešto više od deceniju kasnije, poslije izbora u njoj se jedva dogovara vlada.

Izbori su održani u oktobru 2019. godine, ali predstavnici institucija razvukli su sve moguće rokove. Sve do februara ove godine održavali su se mnogobrojni sastanci.

Bilo je vidno da će novi premijer biti Albin Kurti, ali do drugih podjela u vladi nije bilo dogovora. Tek 3. februara skupština izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih novu vladu na čelu sa liderom pokreta Samoopredjeljenje Albinom Kurtijem.

Poremećaj u odnosima na Kosovu, vidiljiv je i u novosti od petka. Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj upozorio je aktuelnog šefa vlade Albina Kurtija kako će njih dvojica imati "težak razlaz" ukoliko Kurti ukine taksu na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedene tokom Haradinajeve vlasti.

Novoizabrana predsjednica parlamenta Vjosa Osmani je prvog radnog dana na novoj dužnosti uklonila fotografiju Hashima Thaçija iz svoje kancelarije.

Umjesto Thaçijeve fotografije okačila je portret prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove.

Od podizanja zastave do pjesme i igre

Na Kosovu će danas brojnim manifestacijama biti obilježena 12. godišnjica proglašenja nezavisnosti.

Kako je saopšteno iz vlade, manifestacija počinje u dvorištu zgrade vlade gdje će podizanju zastave  Kosova prisustvovati predsjednica parlamenta Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti.

Predsjednica parlamenta i premijer će potom položiti cvijeće na grob prvog komandanta OVK Adema Jasharija u selu Prekaze u opštini Skenderaj kao i na grobove bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove i Adema Demaçija.

Slijedi svečana sjednica skupštine na kojoj će govoriti predsjednica parlamenta.

Premijer Kurti i predsjednica parlamenta Osmani posjetiće poslije toga kasarnu Bezbednosnih snaga Kosova "Adem Jashari" i obratiti se njihovim pripadnicima.

Predsjednik Hashim Thaçi povodom 12-te godišnjice nezavisnosti Kosova organizuje prijem za diplomatsko konzularne predstavnike, predstavnike institucija i javne radnike.

Manifestacije povodom praznika završavaju se koncertom Ansambla narodnih pjesama i igara "Šota".

Izvor: Kosovo Online