Predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi tvrdi da je EU bila spremna za liberalizaciju viza 2016., ali zbog političkih previranja u to vrijeme se to nije dogodilo.

On je u ekskluzivnom intervjuu za RTK iz Brisela dodao da je postignut napredak, ali i da se kasnilo zbog grešaka ka evropskoj budućnosti, naročito krajem 2015. i početkom 2016., kada je EU bila spremna da omogući liberalizaciju viza.

“Zbog političkih previranja poslali smo najgoru moguću poruku našim partnerima i u EU i u SAD“, rekao je Thaçi i dodao da je sastanak novih lidera EU sa liderima zapadnog Balkana veoma dobar.

Thaçi je izrazio nadu da će taj sastanak predstaviti viziju budućnosti zemalja Zapadnog Balkana.

"To je prvi sastanak novih lidera EU koji se organizuje sa liderima Zapadnog Balkana” rekao je on i izrazio nadu da sastanak ili radna večera sa liderima Zapadnog Balkana neće ostati samo na razmjeni ideja kao što se događalo u prošlosti, već će predstaviti viziju budućnosti svih država Zapadnog Balkana, posebno za otvaranje konkretne perspektive za Sjevernu Makedoniju, Albaniju i proces liberalizacije viza Kosovo za Kosovo”.

On je ocjenio da “ako na ovom sastanku ne bude novih prijedloga, onda će nastavak statusa quo biti opasan za balkanske zemlje.

"Ukoliko ne postoje novi prijedlozi, to će biti samo nastavak statusa quo, opasnog za zemlje Zapadnog Balkana i puka obaveza, jer Kosovo je zaista imalo i ima razloga da bude veoma razočarano i osjeća se izdato od EU zato što nije doneta odluku o viznoj liberalizaciji”.

Thaçi je objasnio da Kosovo već pet godina primjenjuje sve demokratske standarde za liberalizaciju viza.

„Moramo ih saslušati, da vidimo šta će predstaviti, nisu potrebne samo lijepe riječi, već i konkretne akcije. Sastanak čelnika Zapadnog Balkana s novim liderima Europske unije je vrlo dobra prilika i mogućnost čvršće i konsolidovane pripreme za samit u Zagrebu, kako bi se otvorila konkretna perspektiva za sve zemlje zapadnog Balkana koje su zaostale i da je vizija svih zemalja da budu dio evropske porodice”, rekao je on.

Još jednom se pokazalo da koliko SAD igraju vrlo važnu uloga za mir, bezbjednost, stabilnost, ali za ekonomski razvoj, a ja sam u Minhenu iskazao koliko je važno postizanje mnogo bolje koordinacije između EU i SAD“, rekao je Thaçi i dodao “da se samo zajedno mogu postići ciljeve”.

 „Zapadni svijet želi političku stabilnost, funkcionisanje institucija, nastavak demokratskih reformi. Stoga je moj cilj i moj poziv cijelom političkom spektru, vlasti i opoziciji da imamo zajedničku agendu državnog interesa i interesa građana. Ne možemo tražiti ekonomsku pomoć bez stabilnog i vjerodostojnog partnerstva sa SAD i EU. I dok je to partnerstvo pouzdano i, naravno, vrlo principijelno i sa poštovanjem, postoji opasnost od odlaganja onog što su nam obećali, a naročito postoji opasnost ako nema ozbiljnog i veoma odgovornog angažmana, onda Kosovo rizikuje da se ponovo ne pridruži Interpolu i Unesku i izgubi mogućnost za liberalizaciju viza ove godine“, zaključio je Hashim Thaçi.  

 Izvor: Kosovo online / RTK