Šef poslaničke grupe VV

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Rexhep Selimi izjavio je da je projekat “mini-Šengen” loš, jer su Albanija i Kosovo morali da budu predstavljeni kao jedno i da je taj projekat u ovom trenutku dobar ili za Srbiju ili za Kosovo.

Po ocjeni Selimija izjava albanskog premijera Edija Rame o uklanjanju albansko-srpske granice je paradoksalna, jer među njima je i Kosovo, koje Srbija ne priznaje, javlja Gazeta Express.

“Tek kada dođe do međusobnog priznanja između Srbije i Kosova, možemo razgovarati o uklanjanju granica”, rekao je Selimi ističući da “mini-Šengen” trenutno ne bi trebalo da se dogodi.

“Ovaj projekat ne može biti dobar i za Kosovo i za Srbiju, jer trenutno će biti dobar ili za jedno ili za drugo. Ako govorimo o uklanjanju granice između Albanije i Srbije ili slobodnom kretanju u okviru “mini-Šengena”, onda znamo da albanska granica nije Merdare. Granica između Albanije i Srbije udaljena je stotine kilometara, jer je u sredini Kosovo, što sve čini malo paradoksalnim. Voleo bih da se Srbija i Kosovo međusobno priznaju i tada razgovaraju o uklanjanju granice”, rekao je Selimi.

Što se tiče kritike upućene za “mini-Šengen” i oštrih izjava premijera Rame prema političkim liderima na Kosovu, Selimi je to opisao kao spor između Rame i bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, ali je dodao da očekuje da će Rama biti pažljiviji u svojim nastupima.

Dodao je da će novi premijer Albin Kurti osigurati da se ti napadi izbjegnu u budućnosti i da će njihov sastanak poslužiti da Albanci nastupaju jedinstveno.

“Na sastanku o 'mini-Šengenu' nedostajalo je ne samo Kosovo, već i Albanija, jer su morali da budu predstavljeni kao jedan. Na tom sastanku sukob je bio između Rame i Haradinaja, ali sporovi između njih ne rješavaju se sudskom tužbom na sudu. Kurti i Rama sastaće se bez obzira na sve lične odnose koje imaju i otvoriće put da se ono što se desilo sa Haradinajem više ne ponovi u budućnosti. Mislio sam da je Rama oprezniji i iznenađen sam njegovim napadima prema svima koji su imali kritike za “mini-Šengen””, rekao je Selimi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express