Ministarka administarcije i lokalne samouprave

Ministarka administarcije i lokalne samouprave u novoj Vladi Kosova Emilija Redžepi izjavila je u intervjuu za Radio Kosovo 2 da će njeni prioriteti u radu biti implementacija Zakona o upotrebi jezika i poštovanje zakonskih odredbi o zapošljavanju manjinskih zajednica.

Ona je dodala da joj je cilj i da, u toku njenog mandata, Bošnjaci na Kosovu dobiju svoju opštinu u Župi. Redžepi je ocjenila da je potrebna i veća decentralizacija opština, a upoznata je i sa problemom nefunkcionisanja opština na sjeveru Kosova.

“Prije svega biću fokusirana na praćenje zakona o upotrebi jezika, pratiću kolika je njegova primjena u javnim institucijama i da li se taj zakon uopšte sporovodi. I te kako ću biti fokusirana na poštovanje zakona o zapošljavanju manjinskih zajednica u svim javnim institucijama, vidjećemo da li institucije poštuju tih 10% na centralnom i loklanom nivou”, kaže Redžepi.

Ministarka je napomenula da će se zalagati da Bošnjaci dobiju svoju opštinu a to bi, prema njenoj ocjeni, najvjerovatnije bila Župa kod Prizrena.

“Ja mogu reći da ću se boriti da Bošnjaci dobiju deset opština ali mislim da to nije realno. Fokusiraću se na bošnjačka sela koja imaju više od 2 hiljade stanovnika. Župa je područje koje zadovoljava sve neophodne kriterijume koje Ministarstvo administracije lokalne samoouprave traži. Nije pojedinačno Rečane, niti Ljubinje, niti Nebregošte, već je u pitanju područje koje se sastoji od 12-13 sela. Ako budemo uspjeli da dobijemo opštinu narod će odlučiti putem referenduma gdje će biti smještena njena zgrada”, kazala je Redžepi.

Ona ističe da je neophodno omogućiti bolju saradnju između centralnih i lokalnih institucija, kako bi decentralizacija bila uspješnija, a što bi omogućilo i finasijsku samoodrživost opština, što sada nije slučaj.

“Ta nepovezanost dovodi do toga da određena suma novca odlazi u suficit i te kapitalne investicije je nemoguće realizovati. Pokušaću da taj proces centralizacije decentralizujem i dam opštinama da sami menadžiraju sredstvima, uz monitoring nadležnih institucija”, navodi ona.

Redžepi je mjesto ministarke za adminisraciju lokalne samouprave preuzela prije destak dana ali je upoznata sa problemom nefunkcionisanja opština sa srpskom većinom.

“Znam da imamo taj problem na sjeveru, nisu formirani svi direktorijati i nefunkcionisanje opštinskih organa dovodi do loše performance te opštine i videću šta ću uraditi. Želim prvo da obiđem te opštine, da se konsultujem sa predsjednicima tih opština. Videću zbog čega je ta situacija takva, kada se formiraju ti direktorijati otvoriće se i nova radna mjesta”, kaže ministarka Redžepi.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Redžepi je ocjenila da je to političko pitanje koje je ona uvijek podržavala ukazujući da je ZSO dio Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije.

“Sve što je u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima ove države treba biti formirano. To je dio Briselskog sporazuma koji se trebao odavno završiti, ali ni Srpska lista nije dala svoj maksimum po pitanju rješavanja tog problema. Čas su u Vladi, čas nisu u Vladi, čas su u Paralmentu, čas nisu i to se onda reflektuje na realizaciju sporazuma”, smatra Redžepi i dodaje da Kosovo mora da implemetira dogovore na koje se obavezalo potpisivanjem Briselskog sporazuma sa Srbijom.

Na mjesto ministarke administracije lokalne samouprave Emiliju Redžepi je predložila parlamentarna grupa “Šest plus”, kojoj se nedavno priključila a u cilju da njena Nova Demokratska Stranka djeluje zajedno sa ostalim bošnjačkim poslanicima, kako bi se lakše izborili za prava zajednice.

“Način komunikacije sa Rasimom Demirijem (koalicija Vakat) je bio da budemo zajedno u toj grupi. Ja sam insistirala da i Duda Balje (sada u parlamentarnu grupu Demokratskog saveza Kosova) bude u tu grupu ali bilo je nemoguće spojiti njih dvoje u jednoj grupi”, navela je Redžepi.

Ona se takođe zahvalila poslanicima turske zajednice na podršci koju su joj pružili tokom njenog izbora na mjesto ministarke.

Sandra Cvetković i Meliha Murić Januz, Radio Kosovo 2