Predsjednik Alijanse za biznis Kosova

Predsjednik Alijanse za biznis Kosova Agim Shahini izjavio je da će ukoliko se taksa od 100 odsto, uvedena na srpsku robu, zameni reciprocitetom u svim pravcima, to biti teže za Srbiju.

"Vlada Kosova je najavila da će ukinuti taksu ili je zamjeniti reciprocitetom, ali ne znamo šta se pod tim podrazumjeva. Ukoliko se taksa zameni reciprocitetom, mislimo da će biti još teže za Srbiju, jer ukoliko taj reciprocitet bude u svim pravcima, ekonomskim i političkim, to će biti još teže od takse od 100 odsto", poručio je Shahini, prenosi RTK.

Prema njegovim riječima, vlada je u teškoj poziciji, jer se nalazi između dvije vatre.

"Američka spoljna politika i Bijela kuća prvi put nemaju jasne stavove. Dok Grenell kaže da će ukinuti taksu bez ikakvog uslova, da neće biti ni reciprociteta, time otežava ukidanje takse Vladi Kosova koja se nalazi između dvije vatre, opozicije koja kaže da neće biti ukidanja takse bez ikakvog uslova i američkog stava da taksu treba ukinuti bez uslovljavanja i reciprociteta", rekao je Shahini.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka istakao je da postupak Grenella vidi kao pritisak na zvaničnike Kosova, jer, kako je naveo, Americi i Evropskoj uniji je stalo do rješavanja problema na Balkanu.

"Bez pritiska ne mogu da se ubeđuju srpska i kosovska strana, jer su obje strane veoma oprečne.  Bez pritiska, smatram ne bi bilo uopšte izgleda za neki dogovor", ocjenio je Smaka.

Prema njegovim riječima, reciprocitet je blaža mjera nego taksa i predstavlja jedan korak popuštanja.

"Smatram da je reciprocitet jedan korak ka popuštanju, dakle ukida se taksa, reciprocitet se utvrđuje u platformi. Uzajamnost, saradnja, da se ne propagira protiv Kosova ili protiv Srbije, to je realan put za neki konzistentan dogovor", naglasio je Smaka.

Analitičar Dejan Miletić je istakao da svaka vrsta pritiska koja bi štetila ukidanju takse ne može da donese ništa dobro Kosovu.

"Treba biti otvoren i jasan, taksa je štetna ne samo za odnose između Albanaca i Srba, nego i po sve građane na prostoru Kosova, jer povećavaju cene proizvoda s jedne strane, a s druge strane udaljuju dva naroda", ukazao je Miletić.

Kada je u pitanju inicijativa SAD i pretnja o ukidanju investicija, on je naglasio da tu treba biti vrlo jasan i da se radi o početnim koracima.

"Posljedice mogu da budu još veće i štetnije ukoliko se rukovodstvo Albanaca na tom prostoru ne urazumi i ne krene u konstruktivan dijalog i traženje kompromisa kako bi svi građani živeli bolje", poručio je Miletić.

Međutim, Alijansa za budućnost Kosova najavila je organizovanje protesta ukoliko vlada u Prištini ukine taksu, što pojedini analitičari ocjenjuju kao prikupljanje političkih poena.

Na konferenciji u Minhenu, koja se održava od 14. do 16. februara, učestvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, kao i sprecijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell.

Izvor: Kosovo Online/RTK2