Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi izjavio je za Kosovo Online da aktuelni premijer Albin Kurti podržava ideju o “mini Šengenu”, ali se protivi načinu na koji je ta inicijativa uspostavljena, i dodaje da je njegovo današnje prepucavanje sa premijerom Albanije Edijem Ramom oko velikog i malog Šengena “simpatično”.

“Rama govori da je “mini Šengen” zapravo ukidanje granica na Zapadnom Balkanu. Granice će postati prohodne za ljude, robu, ideje… Na taj način i Albanci sa ovih prostora mogu slobodno da se kreću, na neki način tu je i računica za veće tržište za ekonomski i opšti prosperitet”, kaže Maliqi i ukazuje da su Kurtijevi prioriteti malo drugačiji.

Kurti traži ukidanje granice između Kosova i Albanije, “mini Šengen” mu je u drugom planu jer zna da će priznanjem Kosovo ući u taj projekat, smatra Maliqi.

On ocjenjuje da Kosovo i Albanija žele da unaprijede svoje odnose, što ne znači da će doći do ujedinjenja.

“Model za to je EU, ali da li će to moći da funkcioniše na Balkanu vidjećemo. Treba vremena i prilagođavanja jer ima puno monopola koji sprečavaju dobre odnose između Kosova i Albanije. Neki misle da taj odnos treba da ide nekim prirodnim tokom. Isto je i sa strahom oko mini Šengena kod ovih manjih zemalja, da će veći proizvođači da dominiraju. To je delikatan proces”, kaže Shkelzen Maliqi.

Izvor: Kosovo Online