Rezultati ankete Demokratija za razvoj

Većina anketiranih Srba na Kosovu ocjenila je da je za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine važno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prema rezultatima ankete koju je obavila nevladina organizacija Demokratija za razvoj (D4D), na pitanje - koje su od navedenih opcija najpovoljnije za Kosovo u kontekstu normalizacije odnosa sa Srbijom - čak 83,7 odsto kosovskih Srba smatra da je najbolja opcija stvaranje ZSO, dok ovu opciju povoljnom smatra svega 4,4 odsto anketiranih kosovskih Albanaca.

Pitanje je postavljeno na uzorku od 1069 ispitanika u istraživanju koje je u decembru 2019. godine obavila NVO "D4D".

Formiranje ZSO dogovoreno je Briselskim sporazumom Kosova i Srbije 2013. godine.

ZSO trebalo bi da okupi deset opština gdje živi većinsko srpsko stanovništvo južno i sjeverno od Ibra. Na sjeveru to su: Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, a na jugu: Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Štrpce, Ranilug i Parteš.

Prema rezultatima iste ankete, 21,8 odsto kosovskih Albanaca normalizaciju odnosa Kosova i Srbije vidi putem korekcije granice, dok je za tu opciju 9,3 odsto kosovskih Srba.

Čak 73,9 odsto kosovskih Albanaca nijednu opciju ne smatra povoljnom za normalizaciju odnosa sa Srbijom, a isti stav dijeli sedam odsto anketiranih kosovskih Srba.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore