Nakon sastanka sa Kurtijem

Rok od 48 sati koji je predsjednik Kosova Hashim Thaçi dao lideru Samoopredjeljenja Albinu Kurtiju da saopšti ime kandidata za premijera ističe danas popodne, piše Koha.

Nakon kratkog, desetominutnog sastanka, koji je u ponedjeljak održao sa Albinom Kurtijem, Hashim Thaçi je saopštio da lider Samoopredjeljenja nije mogo da mu ponudi prijedlog za predsjednika nove vlade, pa je stoga odlučio da mu ponudi dodatnih 48 sati prije nego preduzeme druge, Ustavom predviđene, poteze.

Međutim, sekretar Samoopredjeljenja za spoljne odnose Kreshnik Ahmeti koji je bio sa Kurtijem na sastanku, rekao je da Thaçi nije pominjao bilo kakvo vremensko ograničenje za predlaganje kandidata za premijera, kao ni rok od 48 sati.

Prema njegovim riječima potez davanja bilo kakvog vremenskog ograničenja u ovom slučaju nema ustavno utemeljenje.

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je da je rok koji je Thaçi dao Albinu Kurtiju da imenuje kandidata za sljedećeg premijera u suprotnosti sa Ustavom.

U izjavi za Koha.net, prije nekoliko dana, Hasani je takođe rekao da Thaçi nema pravo da se obraća Ustavnom sudu u slučaju da Kurti ne ispoštuje taj rok.

“Predsjednik ne može da postavlja rokove, jer je proces izgradnje institucija politički proces zasnovan na Ustavu. Predsjednik se mora pridržavati Ustava, koji ni na koji način ne daje predsjedniku pravo da postavlja ultimatum”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore